Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ojedinělá cesta po světě, v němž zmizelo všechno světlo

Ojedinělá cesta po světě, v němž zmizelo všechno světlo
Neviditelná výstava | zdroj: neviditelna.cz

Neviditelná výstava v Praze, která je otevřena od 1. dubna 2011, a na­vštívilo ji již přes 50 000 návštěvníků, je ojedinělá inter­aktivní cesta právě po takovém světě, kde zmizelo všechno světlo, a vy se pomocí svých zbylých smyslů snažíte najít cestu ven. Celou výstavou vás budou doprovázet nevidomí nebo částečně nevidomí lidé. Budete se řídit výhradně pomocí hma­tu, sluchu, čichu a smyslu pro rovnováhu. 

Na Neviditelné výstavě se řídíte výhradně hmatem, sluchem, čichem a smyslem pro rovnováhu. Díky dočasné ztrátě zraku a obtížím při orientaci zjistíte, že svět může být i bez onoho klíčového smyslu stále krásný. Neviditelná výstava Praha se vám snaží ukázat jednak reálný svět nevidomých lidí, jednak možnosti, jak jim pomoci a porozumět.

Na „Neviditelné cestě“ provází návštěvníky nevidomý nebo slabozraký prů­vodce po speciálně vybavených a zatemněných místnostech. Chodí se ve skupinách, vždy po 15 minutách. Během zde strá­vených 60 minut poznáte úplně jiný život, vyzkoušíte si například, jak se po­hybovat v ruchu města, jak zaplatit za kávu, nebo jak správně ochutit oběd a vybrat správné koření…

Viděli jste někdy mluvící hodiny nebo váhu?

V druhé části výstavy vám ukážeme zařízení a předměty, které ve svém běžném životě nevidomí a slabozrací používají. Mů­žete se zeptat mluvících hodin na čas, vyzkoušet mluvící váhu nebo tlakoměr. Budete mít možnost vyzkoušet si chůzi a ori­entaci s bílou holí. Denní tisk si přečtete za pomoci mluvících počítačových programů nebo speciálních lup. Ale v této části výstavy najdete i klasické společenské hry, které jsou přizpů­sobeny nevidomým.

Napadlo vás někdy, jak se nevidomí lidé oblékají, jak se dámy líčí? Co pro nevidomé znamená slovo „barva“? Jak se orientují v ruchu velkoměsta nebo v neznámém prosto­ru? Na výstavě budete mít jedinečnou možnost položit tyto i další otázky vašemu průvodci. 

Veškeré informace o výstavě naleznete na stránkách Neviditelné výstavy.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma