Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ochranu dětí před chladem nepodceňujte

Ochranu dětí před chladem nepodceňujte
Dítě (ilustrační foto) | zdroj: Redakce

Letním teplotám už definitivně odzvonilo a místo nich nás čekají podzimní plískanice a co nevidět i sníh a mráz. Při procházkách s dítětem by proto měly všechny maminky více myslet na ochranu jeho citlivé pokožky. Miminka jsou totiž k omrzlinám daleko náchylnější než dospělí. Jak je tedy před chladem ochránit?

Základem je samozřejmě dostatečně teplé a zároveň prodyšné oblečení. To by v chladných dnech mělo mít alespoň tři vrstvy. Dvoje by měly být i ponožky – vespod tenké a přes ně silné teplé. Pokud se dítě už batolí, důležité jsou i kvalitní botičky.

Protože je dítě v kočárku v podstatě zcela bez pohybu, je třeba mu vedle dostatečného oblečení dodat izolaci v podobě zimního pytle. Takzvaný fusak seženete s povrchem z omyvatelného textilu a hřejivým vnitřkem. Pokud je opravdu zima, dejte přes pytel ještě pro jistotu deku.

Na co rozhodně nesmí žádná maminka zapomenout, jsou šála, rukavice a čepice. Hlavou totiž uniká nejvíce tělesného tepla a okrajové části těla jako prsty, uši nebo nos jsou zase omrzlinami nejvíce ohrožené. Lidský organismus má totiž ve studeném prostředí tendenci stahovat krev z periferií k životně důležitým orgánům.

Ani předpisově oblečené miminko však není proti chladu chráněné stoprocentně – vždy totiž zůstane nějaký kousek kůže odhalený. Právě pro takové případy se hodí krémy určené speciálně pro dětskou pleť. Ty pokožku chrání před nepřízní počasí a zároveň ji vyživují a zklidňují.

Obrázek zdroj: Redakce

„Používáním kvalitních přípravků dětské kosmetiky s minimálním obsahem látek, jako jsou parfémy a konzervační látky, můžeme navíc předejít přílišnému vysychání pokožky a zajistit, aby se dostala do styku jen s těmi látkami, které jí prospívají. Zároveň tak snižujeme riziko alergií na minimum,“ dodává dermatoložka MUDr. Silvie Rafčíková, která doporučuje kosmetiku Bübchen.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma