Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Nová scéna a 420 PEOPLE - VYTÁČÍME TANCEM!

Nová scéna a 420 PEOPLE - VYTÁČÍME TANCEM!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jedinečná taneční událost na Nové scéně ND! Dnes a zítra budete mít příležitost zhlédnout premiéry nových choreografií Nataši Novotné a Václava Kuneše – zakladatelů a členů jednoho z nejprogresivnějších tuzemských tanečních souborů 420PEOPLE.

420PEOPLE – tak trochu jiný přístup

420PEOPLE ve své tvorbě spojují technickou dokonalost a profesionalitu s hravostí a odvahou obohacovat slovník současného tance novými prvky. Nataša Novotná a Václav Kuneš se po dlouhodobém angažmá v jednom z nejprestižnějších tanečních souborů – holandském Nederlands Dans Theatre – rozhodli postavit umělecky na vlastní nohy a přepsat mapu současného českého tance. Dlouhodobě spolupracují se špičkami mezinárodní taneční scény (Michael Schumacher , Ohad Naharin), jejich choreografie tak nesou výrazný punc světovosti, která se na českých jevištích často nevidí. Představení navíc doplňují diskuse s diváky, soubor také pořádá taneční workshopy pro veřejnost i taneční profesionály. Za své choreografie získali řadu ocenění včetně Thalie za mimořádný jevištní výkon v choreografii A Small Hour Ago pro Natašu Novotnou.

Václav Kuneš: REEN.

Nejnovější choreografie Václava Kuneše je inspirována osobní zkušeností a prožitky z plánování, přípravy i sledu událostí při návratu do známých míst po delší době. Vzpomínky na místa z dob dávných jsou povětšinou velmi nepřesné, v mnoha případech i zavádějící, vědomě či nevědomě si je sami idealizujeme. Mění se místo samo, měníme se i my. Stárneme. Díky tomu objevujeme pro sebe vše nové převážně tam, kde bychom to vůbec nečekali. Je tedy možné vrátit se na stejné místo a očekávat stejné pocity, jaké si uchováváme z minulosti?

„V posledních dvou letech jsem měl tu příležitost spolupracovat na tvorbě nových představení buď přímo s živou hudbou na jevišti, nebo se skladatelem, který byl přítomen celému tvůrčímu procesu. Tato blízká a intenzivní spolupráce byla pro mne něčím novým a rád bych se této linie držel,“ doplňuje Václav Kuneš, autor konceptu nové choreografie.

Hudba: Amos Ben-Tal (ISR/NL), scéna a kostýmy: Václav Kuneš, light design: Jackie Shemesh (ISR); tančí: Nina Botkay (BRA), Samir Calixto (BRA), Zuzana Herenyiová (ČR), Kenta Kojiri (JPN), Milan Odstrčil (ČR), Rei Watanabe (JPN).

Nataša Novotná: SACREBLEU.

Sacrebleu Nataši Novotné je fantaskní představou o propojení rozmanitých sil, které na každodenní kostrbaté cestě posílí toho, kdo jde sám. 

„... odhodlávám se ke kroku, který mě od předešlého choreografování dost láká,“ říká Nataša Novotná a dále vysvětluje: „Chci zkusit převést vlastní úhel pohledu, svou ne-zkušenost a představu na celý tvůrčí tým. V rámci zachování jakéhosi pocitu nedotknutelnosti / čistoty a zároveň se zatracenou zvědavostí bych chtěla rozkrýt také svůj vlastní způsob pohybu, jeho dynamiku, jeho logiku... uvědomit si, co je instinkt a co čistá kalkulace."

 

 

PREMIÉRY NOVOTNÁ/KUNEŠ
15. a 16. listopadu ve 20:00 na Nové scéně ND

Národní 4, Praha 1
Telefon 224 931 482.
E-mail novascena@narodni-divadlo.cz

Premiéry doplní v komponovaném večeru i derniéra B/olera Ohada Naharina.

Více informací najdete na:

www.novascena.cz

www.420PEOPLE.org

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma