Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nešťastný pátek třináctého? Ne, mýtus, který vede až k duševní chorobě!

Nešťastný pátek třináctého? Ne, mýtus, který vede až k duševní chorobě!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Paraskavedekatriafobie nebo také friggatriskaidekafobie znamená chorobný strach ze spojení čísla 13 a pátku třináctého. To se každoročně může vyskytnout maximálně třikrát, letos je dnešek je jediným datem, kdy k této "neblahé" konjunkci dochází.

Friggatriskaidekafobie je pojmenovaná podle norské bohyně Friggy, díky níž má pátek odvozené jméno v anglosaských jazycích. Paraskevidekatriafobie spojuje dohromady řecké slovo parasekví znamenající pátek a dekatreís, tedy třináct.

Vymyšlený Jidáš?

Co na tom, že pátek 13 je podle statistik pojišťoven co se týče dopravních nehod či jiných mimořádných událostí vysoce podprůměrný, že si nikdo nedokáže vybavit, kdy naposled došlo tento den k nějaké opravdu tragické katastrofě, pověra je už hluboce zakořeněná.

Odraz má jak v severských legendách, kde tím smolným třináctým byl lstivý bůh Loki, tak v Bibli, která praví, že Poslední večeře se účastnilo přesně třináct osob - a tou třináctou byl Jidáš, považovaný za podlého zrádce.

Jenže podle mnohých historiků je celá tato epizoda vymyšlená později, což dokládají dost významným faktem, že postava Jidáše se v nejstarších dokumentech Nového zákona (Pavlových listech sepsaných v letech 40–60 po Kristu) vůbec nevyskytuje!!

Stejně tak chabě doložené jsou pověsti, týkající se smolného pátku (právě v ten den měli Eva a Adam ochutnat zakázané ovoce, prý začala potopa, bůh zmátl jazyky v Babylonu, byl zničen Šalamounův chrám, atd).

Jediné, co lze opravdu považovat za prokázané, že ve starém Římě byl dnem poprav. Jenže ten přinášel smůlu spíš odsouzenci a vzhledem k tomu, že šlo často o vrahy, pro ostatní to byl spíš den radosti, že  je o jednoho zločince méně.

Triky  a pověry

Jak ale uvádí internetový server Urban Legends shromažďující mýty a pověsti, je těžké přesně říct, jak stará je pověra o nešťastné třináctce, a všechno jsou ve větší či menší míře jen dohady

Jednu z možností prý nabízí samotný akt počítání. Primitivní člověk měl jen deset prstů a dvě nohy k vyjádření jednotek, a tak nedokázal napočítat víc než do dvanácti. Co leželo za tím, představovalo neproniknutelnou záhadu a tedy živnou půdu pro pověru.

Tato teorie ovšem zcela pomíjí skutečnost, že i primitivní lidé měli také prsty na nohou. Další spekulují, že číslo třináct bylo záměrně démonizováno zakladateli patriarchálních náboženství, protože v jejich očích představovalo ženskost.

Třináctku údajně uctívaly prehistorické bohyně, protože koresponduje s počtem menstruačních cyklů ženy v roce, zkrátka a dobře, většinou jde o snůšku těch největších hloupostí.

V mnoha kulturách se třeba dodnes traduje, že nosí smůlu, když ke jídlu zasedne třináct stolovníků; podle pověry pak jeden z nich do roka zemře. To, že se tak nikdy nestalo, je nasnadě.

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma