Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nesmělý princ William do toho nakonec ´praštil´

Nesmělý princ William do toho nakonec ´praštil´
zdroj: Mediafax

Pokud jde o blížící se sňatek britského prince Williama s Kate Middletonovou, královská rodina se domnívala, že princ se k tomu nikdy neodhodlá. Novinářům to řekl Williamův bratr Harry. Měsíc před svatbou připustil, že přestože bude jedním z ženichových svědků, řeč si ještě nepřipravil.

"Všichni jsme si mysleli, že to u něj nikdy nenastane. Ale stalo se a já si myslím, že na něj budou všichni hrdí," prohlásil podle agentury Reuters. Podotkl přitom, že William udělal správnou věc. "Čekal a udělal to, když cítil, že to tak je správně," poznamenal.

Dlouhé otálení

William se se svou nastávající seznámil v roce 2001 při studiích na Saintandrewské univerzitě ve Skotsku. S rozhodnutím, zda ji požádá o roku, však princ, který je po svém otci v pořadí druhým následníkem trůnu, podle některých hlasů relativně otálel.

Kate Middleton mezitím britská média začala říkat "Waity Katie", tedy "Čekající Katka". Zásnuby pár oficiálně oznámil v listopadu.

Třetí v nástupnictví Harry řekl, že se těší, až Kate přivítá do královské rodiny. "Vážně se těším, že ji vezmu pod svá křídla - nebo ona pravděpodobně bude brát mě pod ta svá," podotkl žertem.

Harry půjde za svědka a má přednést řeč, princ však minulý týden přiznal, že ji ještě nenapsal, ale prý bude podobná těm, kterou družbové obvykle mívají. Williama si v ní bude dobírat, ale tak, aby to odpovídalo okolnostem.

Vzpomínka na Dianu

Harry s Willamem, jejich otec a další členové rodiny prý přitom budou myslet také na matku obou bratrů princeznu Dianu, která v roce 1997 tragicky zemřela. "Předpokládám, že by byla velmi, velmi pyšná, že přišel jeho velký den," řekl mladší z bratrů.

"Řeknu pár příhod, ale myslím, že tam bude babička (královna Alžběta II.), takže budu muset být pečlivý ve výběru," řekl princ novinářům před nedávnou cestou k severnímu pólu, kam doprovázel čtyři válečné veterány s trvalými následky z afghánské války.

V rozhovoru pro zpravodajský server BBC z Arktidy ještě řekl, že se do Williama chystají "párkrát rýpnout a přivést do rozpaků - aby mu vypadlo pár vlasů".

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma