Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Není lenoch jako lenoch!

Není lenoch jako lenoch!
Prokrastinace | zdroj: tisková zpráva

Prokrastinace trápí až 80 % studentů. O co jde? Přečtěte si nás článek a zjistěte, zda jí trpíte i vy!

Jednou mě profesorka na hodině psychologie řekla, že jsem pěkná prokrastinátorka. Zavrtěla jsem hlavou nad jejím zvláštním slovníkem. Nakonec mi to nedalo a pátrala jsem po významu. Otevřela jsem slovník cizích slov a byla doma. Celé její nařknutí pramenilo z mého domácí úkolu, který jsem sice vypracovala, ale na internet jsem ho vložila až ve velice pozdních nočních (nebo spíš brzkých ranních?) hodinách. Jenže… složité zadání a moje nechuť vedly k tomu, že jsem radši uklidila pokoj, zkoukla Facebook a s nohama na stole přečetla časopis.

Právě tomu jevu se říká prokrastinace, česky otálení. Slovník ji vykládá jako chronickou tendenci odkládání nepříjemných povinností na pozdější dobu. Tento jev se často objevuje právě u studentů. Výzkumy ukazují, že prokrastinuje až 80 % vysokoškoláků. Laici takové lidi označují za lenochy, ale nacházíme mezi nimi zásadní rozdíl. Obyčejný lenoch by se nikdy nedokopal k tomu, aby úkol vypracoval. Člověk trpící prokrastinací své povinnosti odkládá na nejpozdější možnou dobu, ale když už mu teče voda do bot, vrhne se na jejich plnění.

Takové chování mu způsobuje pocity úzkosti, strachu a smutku. Jednoduše je ve stresu. Poznáváte se v předešlých řádcích? Pokud vaše odpověď zní ano, nastoluje se otázka, jak s prokrastinací bojovat?

Nestíháte?
Nestíháte?

Time managment

Důležité je správné rozplánování úkolů, aby se nenahromadily všechny na poslední chvíli. Pořiďte si diář a vše si pečlivě zapisujte, abyste o všem měli přehled. Můžete si vybírat z různých barev a designů. Váš diář se může stát i módním doplňkem či výrazem vaší osobnosti. Už jste se poohlédli po novém na rok 2013?

Nerozptylujte se

Ukliďte si pracovní stůl, vypněte rádio i televizi a pokud k práci nutně nepotřebujete internet, odpojte ho. Jestliže se ale bez něj neobejdete, zkuste aplikaci Selfcontrol. Zde si můžete zablokovat všechny stránky, které vás rozptylují. Na půl hodiny ji spustíte a můžete nerušeně pracovat, protože i kdybyste chtěli, tak vás na zablokované stránky nepustí.

Nebojte se neúspěchu

Nemusíte být pokaždé nejlepší, důležitá je snaha. Pokud se vám něco hned nepodaří, neházejte flintu do žita. Aspoň budete více usilovat o to, aby vaše práce byla příště vydařenější a vložíte do ní více času a energie.

Těžký začátek

Nejtěžší je se k práci vůbec odhodlat. Pokud můžete, poproste kamaráda či spolužáka o pomoc.Ve dvou se to lépe táhne a práce se stane zajímavější. Hlavně si dejte pozor, aby nebyl naladěný na stejnou vlnu jako vy. To by výsledek mohl být horší, než kdybyste si poradili sami.

Pracujte každý den

Vyhraďte si aspoň 15 minut, které věnujete plnění úkolu. Pokud vás tlačí čas, pracujte po blocích, ale nikdy nezapomeňte na přestávku. Pokud například potřebujete přečíst nezáživnouknihu, zkuste se motivovat. Rozpočítejte si, kolik stránek minimálně musíte za den přečíst, abyste nepropásli stanovený termín. Do kalendáře si zapište, na které stránce musíte v daný den skončit, a pak už jen kroužkujte splněné. Uvidíte, že se vám nebude chtít řetěz porušovat.

Pročistěte si hlavu na čerstvém vzduchu.
Pročistěte si hlavu na čerstvém vzduchu.

Odměňte se!

Vidina nepříjemné aktivity nikoho nenastartuje. Pokud si ale slíbíte, že po napsání eseje si zajdete na kosmetiku, s přáteli do baru, nebo si pročistíte hlavu v přírodě, dostanete větší chuť a práce vám půjde lépe od ruky. Není nad správnou motivaci.

AUTOR: Marie Michaleová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma