Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Naučme děti jíst zdravě!

Naučme děti jíst zdravě!
zdroj: tisková zpráva

Odpovědní rodiče by asi svým dětem pivo nekoupili. Ovšem dorty, čokolády a podobné pamlsky do nich cpou bez výčitek horem dolem. I to je důvod, proč patříme k neobéznějším národům v Evropě….

Dvojnozí tlustokožci

Špatné stravovací návyky, způsobující, že našim potomkům chybějí živiny, potřebné k budování svalů nebo kostí, si každý osvojí velice brzy, zbavit se jich už jde mnohem obtížněji. Přitom naučit jíst děti zdravě jde snadno, na trhu je dostatek vhodných potravin, zeleniny, ovoce.

Dramaticky přibylo dětí stravujících se ve fastfoodech, kde jsou jídla plná nezdravých tuků. Upadá i kultura stravování, zavedená tradice, že se rodina sejde každý den u večeře, bere za své. Nezanedbatelný vliv má i nedostatek pohybu, hodiny prosezené u televize či počítače se někde musí projevit.

I proto za deset let stoupl počet obézních dětí v Česku na dvojnásobek a normální hmotnost má jen necelá polovina dětí. (Pro srovnání, například v Itálii má nadváhu každé třetí dítě).

Častým omylem rodičů je tvrzení, že jejich dítě jí nezdravé pokrmy (chipsy, hranolky, hamburgery) ale váhově je v normě. Zvlášť babičky pak razí heslo: „Jen ať si dá do nosu, on z toho v pubertě vyroste“! Tato věta je ovšem všechno, jenom ne pravdivá, kila navíc se většinou přenáší do dospělosti!!

Ohlupující reklama

Nelze opominut obrovský vliv reklamy, která ohlupuje absurdními tvrzeními, že ta a ta čokoláda je zdravá, protože obsahuje sklenici mléka. Jinak žádná zázračná metoda na léčbu dětské obezity neexistuje, platí u nich ta samá rovnice, co u dospělých – je nezbytné omezit příjem tuků a cukrů a co možná nejvíc se pohybovat.

Při hubnutí se dítě neobejde bez podpory rodiny. A zatímco dospělým mohou pomoci léky, co omezují vstřebávání tuku ve střevech, u nich až do patnácti let nepřicházejí v úvahu.

I při volbě takzvaných potravních doplňků, z nichž některé mohou být užitečné - a na trhu jich najdeme celou škálu – je nezbytné poradit se s lékařem, či odborníkem na výživu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma