Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Náměsíčnost: Nic neobvyklého nebo nebezpečná porucha?

Náměsíčnost: Nic neobvyklého nebo nebezpečná porucha?
zdroj: Profimedia

Strnulý výraz, nepřítomný pohled, zvláštní chování a hrůzu nahánějící řeči. Tak takhle může vypadat náměsíčnost.

Bylo těsně před půlnocí a my jsme seděly na chodbě penzionu. Tři vychovatelky hlídající sedmdesát malých uličníků na škole v přírodě. Všechny děti spaly. V tom se ale z jedněch dveří ozvalo: „Paní vychovatelko… paní učitelko?!“. Malý blonďatý chlapeček s velkýma očima upřenýma do prázdna stál uprostřed tmavé chodby a v rukou žmoulal pyžamo. „Já mám štěstí, že jsem šel spát včera!“

Tak takhle vypadalo mé první setkání s náměsíčností. Už dlouho mě něco tolik nevyděsilo. A přitom téměř každé dítě bylo někdy náměsíčné. Nemusí jít jen o pochodování po bytě s předpaženými pažemi a vykřikování šílených slov. Za projev náměsíčnosti se považuje ineobvyklé přetáčení se v posteli nebo mluvení během spánku.

O co tedy přesně jde?

Náměsíčnost je klasifikována jako porucha spánku. Je to stav, kdy člověk balancuje mezi spánkem a bdělostí. Většinou se odehrává v první třetině spánku, kdy je vědomí a motorika dotyčného na velmi nízké úrovni. Náměsíčný většinou nereaguje na cizí mluvení, a pokud se vám podaří jej probudit, bude velmi dezorientovaný.

Jana, studentka Masarykovy univerzity:

Jednou jsem se probudila, přítel seděl na posteli a něco vehementně hledal. Myslela jsem si, že je vzhůru, a tak jsem se zeptala, co se děje. Odpověděl jen: „Já tu vločku prostě musím najít!“

Proč může být nebezpečná?

V některých případech se náměsíční vydávají na delší pochůzky bytem. Pokoušejí se otevírat okna, balkony či vchodové dveře. V tu chvíli jim hrozí nebezpečí úrazu – pády z několika metrové výšky či ze schodů. K nejnebezpečnějším případům patří asi ty, když se náměsíčnému podaří vyjít až na ulici. Pokud hluk způsobený nemotornými pohyby nevzbudí další členy domácnosti, mohou mít takováto zranění i trvalé následky.

Kristýna, redaktorka StudentPointu:

Asi v 10 letech jsem byla náměsíčná a málem jsem spadla z poschoďové postele. Visela jsem prý za nohu dolů. Můj otec však slyšel rachot a dal mě zpátky do postele. Ráno jsem o ničem nevěděla.

Jde náměsíčnost léčit?

Náměsíčností trpí ve většinou děti, u kterých se v průběhu let vymizí sama. Lékaři ji nedoporučují nijak léčit, stačí hlídat bezpečnost svého potomka. Vážnější situace nastávají, pokud se náměsíčnost objeví i v dospělosti. Trpí jí asi 7% populace. V takovém případě se doporučuje problém konzultovat s psychologem.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma