Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Na dovolenou s batoletem: Na co nezapomenout?

Na dovolenou s batoletem: Na co nezapomenout?
zdroj: tisková zpráva

Prázdniny a s nimi i období dovolených se blíží a ani rodiny s malými dětmi už nesedí v létě jen u českých rybníků. Letecké spojení k moři není drahé a pár hodin na cestě vzduchem do Itálie, Řecka nebo Španělska zvládnou i několikaměsíční děti. Na co byste při balení neměli zapomenout, si přiblížíme v dnešním článku.

Do letadla s novou hračkou

Cestování s dětmi má tu výhodu, že vás letecké společnosti odbaví přednostně, a to i s kočárkem, pokud ho chcete vzít s sebou. Za kočárek nic neplatíte, jen ho nahlásíte při odbavení zavazadel a poté ho odevzdáte personálu při nastupování do letadla. Podle délky letu si s sebou zabalte pro dítě jídlo (včetně zeleniny a ovoce) a pití. S jídlem mít na letišti pravděpodobně žádný problém nebudete, u pití vás mohou požádat, abyste ho před nimi ochutnali, nebo vás pošlou na kontrolu speciálním skenerem. Buďte proto na letišti raději o trochu dřív.

První nepříjemnost může přijít při vzletu, kdy dochází ke změně tlaku vzduchu a dětem mohou zaléhat uši nebo je bolet. Proto se doporučuje během vzletu (a poté i přistání) dítě buď kojit, nebo mu dát lahvičku s pitím či obyčejný dudlík, aby dítě polykalo a nepříjemným pocitům se vyhnulo. Pokud víte, že vás čeká delší cesta a vaše batole lépe usíná při houpání, vezměte si do letadla nosítko. Během letu můžete postávat v uličce a uspávat tak, jak je dítě zvyklé.

V hotelech bývají připravení

Hlavním strašákem rodičů při dovolených u moře bývají průjmy a zvracení. Příprava Sunaru, kaší a dalších tekutých pokrmů pouze za pomocí balené vody, kterou seženete v každém hotelu, by tedy měla být samozřejmostí. Personál u kávovaru vám také zpravidla ochotně sterilizuje lahvičky párou, ale pokud nechcete být odkázáni na ně, můžete si koupit cestovní varnou konvici a vše si sterilizovat sami.

Před odjezdem se také u cestovní kanceláře (případně u hotelu, cestujete-li na vlastní pěst) ujistěte, že na pokoji na vás bude čekat dětská postýlka a v jídelně budete mít k dispozici jídelní židličku. V méně vyspělých zemích počítejte s tím, že pleny nebudou dosahovat takové kvality jako ty dostupné v Česku, a tak zvažte, jestli si je také nepřibalit s sebou. Až večer batole usne, určitě si můžete dopřát sklenku oblíbeného pití v hotelovém baru nebo u bazénu, pro takový případ ale nezapomeňte doma elektronickou chůvičku, ať máte vždy přehled o tom, co se v pokoji děje a jestli se dítě nevzbudilo a nehledá vás.

Co vám nesmí chybět v lékárničce?

Kromě obligátního ochranného krému proti slunci s UV faktorem alespoň 50 byste si měli přibalit také zklidňující sprej s panthenolem, Fenistil gel na štípance, dezinfekci, kapky do očí s protizánětlivým světlíkem lékařským, pinzetu, nůžky, náplasti, tablety proti teplotě a bolestem, živočišné uhlí na případný průjem, probiotika na posílení střevní mikroflóry a rehydratační roztok v sáčcích. Někteří rodiče také doporučují nechat si napsat od lékaře kapky proti zánětům uší, na které děti kvůli slané vodě trpívají, a vzít si s sebou savičku na odsávání hlenů při nachlazení – přece jen není přechod z rozpáleného vnějšího prostředí do klimatizovaného hotelu pro dětský organismus zrovna ideální.

Může se ovšem stát, že i přes největší péči a ochranná opatření bude potřeba navštívit lékaře, protože horečka například nebude ustupovat, nebo bude průjem úporný. Proto si před cestou nezapomeňte sjednat cestovní pojištění, které vám nenadálé výdaje ohledně lékařského ošetření pokryje.

Vzhůru na pláž

I když se k moři jezdí především za sluníčkem, přece jen úplně malým dětem dobře nedělá. Malý organismus se snadněji přehřeje a děti se na sluníčku také rychle spálí. Proto byste s sebou kromě formiček na bábovičky a oblíbených hraček měli zabalit také klobouček se šňůrkou pod bradou, šátek, pro větší děti také sluneční brýle, obuv do vody a tričko nebo overal s dlouhým rukávem a UV filtrem. A protože u moře občas i dost pofukuje, pořiďte si také plážový stan, který vás i děti ochrání jak před větrem, tak před sluníčkem. V horku se nechce jíst ani dospělým, natož tak dětem, proto si vždy před odchodem na pláž nachystejte do krabiček ovoce a zeleninu nakrájené na kousky – u vody děti příjemně osvěží a zároveň jim dodají potřebné živiny.

Cestování s dětmi nebylo nikdy tak snadné jako dnes. Stačí se jen dobře připravit a uvidíte, že si dovolenou bez starostí užijete. Odměnou vám budou zářící dětské oči a neopakovatelné zážitky, na které budete ještě po letech vzpomínat.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma