Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Mražená pizza - peklo na talíři

Mražená pizza - peklo na talíři
zdroj: Profimedia

Přicházíme s prvním dílem Pekla na talíři. Dnes se s šéfem kulinářského institutu Romanem Vaňkem zaměříme na mraženou pizzu.

Jistě všichni víte, že pizza pochází z jihu Evropy. Je to běžný pokrm na italském venkově. Již ve starém Římě se objevuje jako kulatý, kořeněný, krátce pečený chléb. Do dnešní podoby se dostala koncem minulého století, kdy jí Pepino Grandi pekl v barvách italské trikolory se zelenou bazalkou, červenými rajčaty a mozzarellou pro královnu Margaretu.

Pizza nemusí vždy znamenat něco k jídlu. V obrazné lidové italštině má i jiné významy: "Che pizza!" (doslova: "to je pizza" znamená "to je ale otrava!". "Gli ho dato una pizza" (doslova: "dal jsem mu pizzu" znamená "jednu jsem mu vrazil").

Víte o tom, že " jednu vrazíte" i svému žaludku konzumací mražené pizzy? Snad každý z nás ji někdy jedl. Že je to pochoutka?  Na obalu nás sice láká hezký obrázek pizzy, ale je čas podívat se na to, co vlastně jíme!

Video ke shlédnutí ZDE.

Kolik šunky je v šunkové pizze na obrázku? Deset deka? Růžových čtverečků je na pizze dost, vypadá to, že šunka tvoří alespoň polovinu náplně. Omyl. Je jí pouze jeden gram. Zbytek tvoří ten nejpodřadnější salám z drůbežích separátů.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma