Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Mistr zachycování okamžiků každodennosti představuje své životní dílo

Mistr zachycování okamžiků každodennosti představuje své životní dílo
Výstava Viktora Koláře | zdroj: Galerie hlavního města Prahy

V těchto horkých dnech, kde se není před sluníčkem kam schovat, je právě návštěva galerie tím ideálním azylem. Nejen že utečete do chladu, ale také načerpáte energii, která Vás, v případě fotografií Viktora Koláře, chytí "uvnitř".

Kolář se tématikou svých fotek dotýká toho nejběžnějšího lidského života. Fotky nezobrazují "šokující" prvoplánová témata, ale životy obyčejných lidí a každodenních momentů - cesta ráno do práce, čekání na autobus, odrážené pohledy ve výloze.

"Retrospektivní výstava Viktora Koláře nabízí ucelený pohled na osobitou fotografickou tvorbu s výlučným a vyhraněným celoživotním ostravsko-kanadským tématem. Zahrnuje fotografické obrazy od roku 1959 do současnosti, jež tlumočí konkrétnost daného místa a silného časového akcentu vytrženého z toku lidského bytí," říká doprovodný text výstavy.

Výstava Viktora Koláře Výstava Viktora Koláře | zdroj: Galerie hlavního města Prahy

Kolář je ne náhodou označován za "fotografa okamžiku nadčasovosti". V černobílých fotkách je patrná hloubka obyčejného okamžiku. Výstava se skládá z těchto "zachycených okamžiků" a ve výsledku utváří jakousi obrazovou životní mozaiku, v níž si každý najde kus ze své vlastní zkušenosti a prožitku.

Expozice s názvem Viktor Kolář Retrospektiva je k vidění v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí do 29. září.

  

Zdroje:
Redakce, ghmp.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma