Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Máte neklidné spaní? Meduňka vám zpříjemní vaše sny!

Máte neklidné spaní? Meduňka vám zpříjemní vaše sny!
Meduňka | zdroj: ThinkStock

Nejen kvůli pozitivním vlivům na spánek je meduňka prospěšnou bylinkou, která by neměla chybět ve vaší zahrádce. Její prospěšnost spočívá také ve zklidňování žaludečních a střevních neuróz. Seznamte se s meduňkou a uvidíte, že vás už jen její příjemná vůně uchvátí.

Meduňka kvete právě v tomto teplém období. Její květy mají bílou barvu a listy meduňky poznáte už po čichu, voní totiž po citronu. Proto se tyto listy s oblibou používají v ovocných salátech či letních osvěžujících drincích.

Meduňka Meduňka | zdroj: ThinkStock

Stejně jako u máty, musí její sušení probíhat rychle, jinak nám listy zhnědnou. Nejvhodnější doba pro sběr je těsně před jejím rozkvetením. Sušíme nať i listy, protože obojí můžeme použít při přípravě meduňkového čaje.

Meduňka uklidňuje nervový systém i spánek. Pomáhá v boji s nespavostí a je pokládána za lehké přírodní "antidepresivum". Dále zmírňuje křeče, pomáhá při srdeční arytmii a zabraňuje nadýmání.

Meduňka Meduňka | zdroj: ThinkStock

Doporučuje se pít 2 - 3 šálky meduňkového čaje denně (do hrníčku nasypeme jednu lžičku až polévkovou lžíci meduňky a zalijeme horkou vodou).

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma