Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Maminky malých Picassů pozor!

Maminky malých Picassů pozor!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Humanitární organizace ADRA vyhlásila již 6. ročník výtvarné soutěže. Letošní téma zní "Jak si hraju aneb báječný svět her a hraček". Hlavnými patrony se stala spisovatelka Bára Nesvadbová a spolu s ní malíř a herec Miloš Nesvadba. Zapojit se můžou všichni žáci 1. stupně základních škol a to pouze do konce měsíce. Obrázky možná i Vašich dětí budou vystaveny v Národním muzeu v Praze.

Cílem soutěže je seznámit děti s životem v rozvojových zemích, vhodnou formou jim vysvětlit, že život, který zde žijeme, není samozřejmostí pro jejich vrstevníky z nejchudších zemí. "Naší snahou je pěstovat v dětech od malička pocity solidarity a rozšiřovat jejich obzory," říká ředitel ADRY Jan Bárta.

Děti prvního stupně malují či kreslí obrázky na zadané téma. "Mohou si vybrat, zda namalují svůj svět hraček nebo představu o tom, jak a s čím si děti hrají v nejchudších zemích světa," vysvetluje princip soutěže koordinátorka Alena Skutilová a dodává: "Učitel, babička, maminka, vychovatelka si s děťmi povídají na toto téma a snaží se jim vysvětlit, že děti v rozvojových zemích nemají tolik hraček, že si hračky vyrábí samy, rozvíjí tak s nimi představu, z čeho všeho si hračky mohou vyrobit. Děti by si tak měly uvědomit, že na světe existují země, kde děti vyrůstají v jiných podmínkách než zde v Čechách."

Děti potom odešlou obrázek (formát A3, A4) do 31.3.2011 na adresu ADRY (Klikatá 92C, Praha 5, Jinonice, 158 00), na zadní stranu je třeba napsat své jméno, věk, třídu a školu. Porota poté vybere 100 nejlepších obrázků, které otiskne do připravované knížky, kde budou zároveň informace na toto téma a příbehy z různých koutů světa.

Obrázky budou vystaveny od 3. května po dobu jednoho měsíce v Národním muzeu, které je patronem soutěže, a při této příležitosti vystaví nejzajímavější hračky historie. Součástí výstavy budou také obrázky malíře Miloše Nesvadby.

Patrony soutěže se staly známé osobnosti, které samy mají děti na prvním stupni a jejichž děti také přispějí svým obrázkem. Jsou jimi spisovatelka Bára Nesvadbová, herečka Bára Munzarová, herečka Adéla Gondíková, moderátorka Světlana Witowská, herečka Zdeňka Žádniková, moderátorka Tina Pletánková a moderátorka a manželka bývalého olympijského vítěze Aleše Valenty Elen Valentová Černá. Patrony jsou také dlouhodobý přátelé a spolupracovníci ADRY modelka Iveta Lutovská a herec Petr Vacek, kreří budou moderovat slavnostní vernisáž v Národním muzeu dne 3.5.2011 od 13 hodiny.

Více informací naleznete na www.adra.cz/vytvarnasoutez

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma