Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Malý Richard – multimediální koncert a příběh z kontejneru

Malý Richard – multimediální koncert a příběh z kontejneru
zdroj: tisková zpráva

Na prosinec připravila Nová scéna ND další multimediální koncert – tentokrát neobvyklou uměleckou kombinaci Dan Bárta | Illustratosphere | Roman Týc. Diváci se mohou těšit na improvizovanou hudebně-obrazovou kompozici ze života malého Richarda, na jejímž začátku stála v kontejneru objevená krabice s fotografiemi.

Roman Týc ji našel v Libni nedaleko známé ulice Na hrázi a rozhodl se, že z desítek fotek v krabici nadepsané Ríšánek zkusí sestavit příběh jedné rodinné historie. Dan Bárta k začátku spolupráce říká: „Nápad na Ríšánka přinesl Roman Týc už kdysi dávno, ale my jsme úplně nevěděli co s tím, protože to na nás bylo poněkud konceptuální… Jenže Roman, evidentně taky nevěděl co s tím, takže jsme to znovu otevřeli až teď a najednou nám přišlo jasný, že bychom na základě dobových diapozitivů z náhodně nalezeného, vyhozeného archivu fotek, hudebně a obrazově zrekonstruovali životní příběh nám naprosto neznámého člověka…“

Fotografie zachycují období od 50. let do nedávné minulosti a fotograf – otec na nich kromě Ríšánka a jeho maminky zachycoval i proměny interiéru bytu v čase, ale zcela bez členů rodiny, což Romana Týce a Dana Bártu nadchlo. Některé životní pasáže, například Ríšánkova puberta na fotografiích chybí, umělci tak na jevišti dovypráví historii malého Richarda po svém. V průběhu představení bude jazzová hudba Illustratosphere improvizovaně reagovat na živě animovaný obraz a naopak, diváci se tak mohou těšit na neobvyklý audiovizuální experiment, který proběhne naprosto neočekávatelně a v této podobě pouze jednou na Nové scéně ND.

Jedinečná příležitost

„Na jeviště budeme kromě tradičních odposlechů instalovat i „odpohledy,“ aby se hudební a obrazová složka mohly přirozeně doplňovat. Nepůjde o zavedený doprovod hudby projekcí, ale o speciální multimediální koncert, kterým prostor Nové scény ND mimořádně svědčí,“ říká Štěpán Kubišta, ředitel Nové scény.

Multimediální koncerty tvoří od restartu Nové scény v lednu 2010 jednu z dramaturgických linií a divácky jsou velmi úspěšné. Na jevišti už vystoupili například Ecstasy of Saint Theresa nebo Audio_Bio_Graf Milana Caise a Petra Nikla, na piazzetě při zahájení sezony předvedla skupina SPAM (Vladimir 518, David Vrbík, Ondřej Anděra) svou audiovizuální performanci na fasádě Nové scény Bit. V listopadu proběhl v horním foyer křest alba skupiny Lanugo, na 9. prosince chystáme ve spolupráci s Radiem 1 u příležitosti oslav jejich 21. narozenin koncerty Maria Biháriho, Longitalu a řady Dj´s. Hudební program Nové scény doplňují každých čtrnáct také Tóny Nony, odpolední vystoupení posluchačů Konzervatoře a vyšší odborné školy Jaroslava Ježka s jazzovým a jiným repertoárem v Café NONA.

Malý Richard se do historie audiovizuálních produkcí Nové scény jistě zapíše zlatým písmem. Jedinečnou příležitost prožít jazzovou hudbu Illustratosphere více smysly budou mít návštěvníci Nové scény 14. prosince od 20:00.

Aktuální informace sledujte na www.novascena.cz a na www.facebook.com/novascena.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma