Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Makadamové ořechy: jak prospívají našemu zdraví?

Makadamové ořechy: jak prospívají našemu zdraví?
zdroj: tisková zpráva

Není tuk jako tuk. Ten, kdo si rád prohlíží nutriční hodnoty potravin by na první pohled makadamy hodil do škatulky mezi nezdravé potraviny. Obsahují totiž poměrně vysoký podíl tuků (až 70 %). Ale co se v makadamech doopravdy skrývá a v čem tkví jejich máslová chuť a příznivé působení na naše zdraví?

Makadamia celolistá
Takto se nazývá až 20 metrů vysoký strom plodící semena kulovitého tvaru - makadamové ořechy. Původně pochází z východní Austrálie, nyní je rozšířená v tropických oblastech téměř po celém světě.

Co makadamy obsahují?
Vzhledem k vysokému obsahu tuků mají makadamové ořechy také poměrně vysokou energetickou hodnotu. Potraviny s vysokým podílem tuků dříve bývaly přímo démonizované, ale rozhodně byste tyto ořechy neměli odsoudit na první dobrou. Ze spektra tuků totiž obsahují více než 75 % mononenasycených mastných kyselin - ano, to jsou ty “hodné tuky”.

makadamové orechy 2 zdroj: tisková zpráva

I přes svou nasládlou chuť mají makadamy nízký glykemický index (nezvyšují hladinu cukru v krvi) a jsou tak vhodnou pochoutkou i pro diabetiky.

Co dál najdeme v makadamech?

  • rozpustnou vlákninu
  • bílkoviny
  • vápník, draslík, hořčík, železo, mangan, zinek, měď, fosfor
  • antioxidanty, polyfenoly, flavony, selen
  • vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin), vitamín E, vitamín A

Makadamové ořechy účinky

1. zdravé srdce

Konzumace makadamových ořechů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dieta bohatá na mononenasycené mastné kyseliny (MK), které se v makadamech nachází, se podílí na snižování množství LDL - cholesterolu (toho škodlivého) v krvi a díky tomu preventivně působí proti infarktu myokardu.

Celkově je dostatečná konzumace mononenasycených MK kardioprotektivní - pomáhá čistit tepny a snižuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Toto dokládají také odborné studie (odkaz ve zdrojích). Pravidelná konzumace makadamových ořechů vedla ke snížení celkového a LDL - cholesterolu v krvi a zároveň k nepatrnému nárůstu HDL cholesterolu v krvi (zdraví prospěšný).

2. prevence rakoviny

Díky obsahu flavonoidů, polyfenolů, manganu a selenu mají makadamové ořechy antioxidační účinky. Předchází buněčnému stárnutí a poškození toxiny z vnějšího prostředí. Antioxidanty ničí volné radikály v těle a pomáhají tak předcházet rakovině.

3. hubnutí

Rozpustná vláknina společně s bílkovinami a tuky způsobují pocit zasycení. Zdravé spektrum tuků v makadamech navíc reguluje a zlepšuje metabolismus tuků. Při konzumaci makadamů (a mononenasycených MK) dochází ke snížení volných triacylgricerolů (tukových částic) v krvi a velikosti tukových buněk.

4. zlepšují metabolický syndrom (MS)

Metabolický syndrom je soubor rizikových faktorů zahrnujících vysoký krevní tlak, zvýšenou glykémii, snížené množství HDL - cholesterolu (zdraví prospěšného), zvýšené triacylglyceroly v krvi a celkově zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu. Konzumace mononenasycených mastných kyselin v makadamových ořeších snižuje všechny rizikové faktory metabolického syndromu.

5. snižují riziko diabetu mellitu (DM)

Diabetes mellitus 2. typu bývá často způsoben kombinací rizik metabolického syndromu. Mononenasycené MK tak chrání jak před MS, tak před DM 2. typu. Konzumace makadamů pomáhá z dlouhodobého hlediska snižovat glykémii.

6.zdravý mozek

Vitamín E obsažený v makadamech účinkuje jako ochrana mozkových buněk a působí preventivně (zpomaluje progresi) proti Parkinsonově a Alzheimerově chorobě.

Měď podporuje tvorbu červených krvinek a neurotransmiterů pro přenos signálů v mozku a nervovém systému. Díky obsahu mědi tak makadamové ořechy můžeme zařadit mezi tzv. brainfood (potraviny, které podporují činnost mozku).

7.správná funkce svalů

Díky obsaženému hořčíku a vápníku makadamy přispívají ke správnému průběhu svalové kontrakce. To platí i pro srdeční sval, kde hořčík ovlivňuje správný srdeční rytmus.

8. pevné kosti a zuby

Fosfor a vápník v makadamech se podílí na zdravé stavbě kostí a zubů. Jsou klíčové pro jejich výstavbu a udržení pevnosti. Jejich zvýšenou potřebu tak mají malé děti ve vývinu a starší lidé v prevenci osteoporózy (řídnutí kostí).

makadamové orechy zdroj: tisková zpráva

Dávkování a konzumace makadamových ořechů
Pozitivní účinky se projeví při konzumaci asi 10-40 ks ořechů za den (cca 30-90 g). Můžete vyzkoušet také přímo makadamový olej - je ideální díky svojí chuti i zdravému spektru tuků. Hodí se zejména pro studenou kuchyni (saláty).

Mějte na zřeteli, že jde o energeticky bohatou potravinu a konzumujte je opravdu střídmě. Pozitivní účinky makadamových ořechů Vás určitě přímo nadchly, avšak méně je někdy více.

Díky své chuti se makadamy perfektně hodí jak pro sladkou kuchyni (např. v kombinaci s čokoládou) i do pikantních pokrmů. Jejich jemná a lahodná máslová chuť naplno vynikne, když je budete jíst samotné, bez jakýchkoliv dalších přísad.


Zdroje:
Medical News Today, 2019. What are macadamia nuts good for?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324233#heart-disease-risk
healthline. 10 Health and Nutrition Benefits of Macadamia Nuts
https://www.healthline.com/nutrition/macadamia-nuts
Curb J. D., Wergowske G., Dobbs J. C., 2000. Serum Lipid Effects of a High–Monounsaturated Fat Diet Based on Macadamia Nuts. JAMA internal medicine. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/415741
Manohar L. G., Blake R. J., Wills R. B. H, 2003. Macadamia Nut Consumption Lowers Plasma Total and LDL Cholesterol Levels in Hypercholesterolemic Men. The Journal of Nutrition. https://academic.oup.com/jn/article/133/4/1060/4688082

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma