Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Křečové žíly - nebolí, ale hyzdí. I díl.

Křečové žíly - nebolí, ale hyzdí. I díl.
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Křečové žíly patří k vůbec nejčastějším zdravotním problémům, podle statistik se totiž vyskytují u každého pátého občana ČR! Traduje se sice, že postihují častěji ženy, ale odborníci tvrdí, že to je mýtus a argumentují tím, že věnují estetickému vzhledu dolních končetin větší pozornost než muži.

Právě proto daleko častěji - a i s menšími defekty - vyhledávají lékaře. Jinak jde ovšem o nemoc vpravdě historickou, je zaznamenáno, že o jejich odstranění usiloval již v roce 45 před naším letopočtem římský lékař Cornelius Celsus.

Profesionální zátěž

Nicméně přesná příčina vzniku křečových žil zůstává i dnes neznámá, zcela jistě se ovšem na jejich tvorbě podílí - kromě genetických dispozic, kde je procento vzniku poměrně vysoké - i profesionální zátěž.

Často se totiž vyskytují v povoláních, kdy se stojí dlouhé hodiny na místě, či jen popochází - prodavač, stánkař, výčepní v restauraci, atd. Svou roli hraje ale i perorální antikoncepce (!), těhotenství, úrazy dolních končetin s následnou fixací sádrovým obvazem a podobně.

Asi nezaškodí pár osvědčených zásad, při jejichž správném dodržování lze předcházet tomu, aby se vůbec kdy vytvořily. Úplně nejlepší prevencí je cvičení, nebo alespoň pravidelný pohyb.

Pohyb léčí

Není nutné hned atakovat fitcentra (i když jde díky všestrannému zatížení těla o nejlepší řešení) či běhat maraton, zcela postačí půlhodinová procházka - pokud ne denně, alespoň několikrát týdně - ve svižném tempu, čímž se rozumí cca 5 km/hod.

Výborné, přitom časově i fyzicky nepříliš náročné (jen se k nim donutit) jsou notoricky známé cviky: „Svíčka“, či „Jízda na kole“ vleže na zádech, nic se nezkazí sprchováním střídavě teplou a studenou vodou či masáží.

Naopak vyloženě nevhodné je časté překřižování nohou, u žen rovněž chůze na hodně vysokých podpatcích. Velmi dobrou prevencí je nošení kompresivních obinadel či, ještě lépe, speciálních „punčoch“ urychlujících odtok krve.

Podobného, ovšem pochopitelně ne tak výrazného efektu docílíme uložením dolních končetin do zvýšené polohy, Američané dobře vědí, proč je dávají na stůl…

Pokračování příště

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma