Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kouzlo knih "z druhé ruky". Už máte svůj oblíbený antikvariát?

Kouzlo knih "z druhé ruky". Už máte svůj oblíbený antikvariát?
Knihy z antikvariátu | zdroj: ThinkStock

Také milujete šustění stránek knihy a dáváte přednost titulním přebalům, které mají tu správnou patinu? Pokud jste odpověděli dvakrát za sebou ano, jste dokonalý typ pro návštěvy antikvariátů! Odhoďte předsudky, protože ne vše, co je "použité", ztrácí svou hodnotu. U starších kousků knih je tomu právě naopak.

Na newyorském Broadwayi se údajně nachází největší antikvariát. Milovníci starších knih ale nemusí zoufat, protože jestli v něčem na velikosti nezáleží, tak to platí ve velikosti antikvariátů. Každý antikvariát je totiž místem, které je výjimečné svou atmosférou a prostorem, který je zpravidla zvelebován svým majitelem.

Antikvariáty jsou specifické také svou vůní. Z knih v regálech je cítit jejich "minulost". Nezáleží ani na stáří knihy, ale nad jejím pohybem - každý knižní originál musel urazit cestu, prožít nějakou dobu u jednoho či více majitelů, než se dostal právě do antikvariátu. Proto si při osahání knihy v rukou můžete v hlavě vymyslet vlastní příběh. 

Při návštěvách antikvariátů si můžete skvěle zklidnit mysl po náročném dni v práci a uvolnit stres. Spousta lidí antikvariáty nenavštěvuje s cílem něco si zakoupit, ale jen v klidu prolistovat staré exempláře, z nichž sálá minulost. 

Čítárna Čítárna | zdroj: ThinkStock

V knižních kouscích je samotné listování malým dobrodružstvím, můžete v nich najít poznámky či odkazy předchozích majitelů nebo narazit na zvlášť hodnotný exemplář v podobě autorského výtisku nebo s věnováním od samotného autora knihy.

Proto pokud jste tak ještě neučinili, vyražte si v zářijově sychravém počasí najít ten svůj knižní originál za pár kaček.  

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma