Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Konec problémů s prospěchem II

Konec problémů s prospěchem II
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V minulém díle jsme se společně s terapeutem Janem Jandou zabývali řešením problémů s prospěchem u adolescentů, dnes přinášíme doplňující informace o tom, jak funguje náš mozek i paměť...

Malý potenciál

Málokdo ví, že potenciál svého mozku využíváme obvykle jen z pěti (!) v ideálním případě deseti procent. Ten se jinak dělí se na dvě různé poloviny (hemisféry). Levá je vůdčí, praktická, logická, analytická (u koho převažuje, nemá obvykle žádné potíže s učením).

Pravá pracuje převážně s emočními a citovými prožitky, fantazií, představivostí. Vyznačuje se zvýšeným fonetickým či akustickým vnímáním, schopností vstřebat spoustu slov, zapamatovat si snadno melodie, básně, texty - včetně cizích jazyků - drtivá většina herců je čistě „pravostranných“.

Některé typy paměti:

Optická: Kdo jí je obdařen, je ideální jako svědek, přesně ví, kde kdy kdo stál v určité situaci, co měl na sobě, má výborný orientační smysl, pokud čte knihu, je schopen i po delší době precizně konkretizovat, na které stránce a v jakém místě stála ta či ona informace, případně obrázek.

Mechanická: Tu mívají nadprůměrně rozvinutou například autisté, kteří jsou schopni bez chyby nazpaměť „ocitovat“ několik stran jízdního řádu, jména lidí (i s adresami) z telefonního seznamu, atd. Nejeví ale ani minimální snahu o pochopení, či další zpracovávání poznatku.

Logická: Kdo ji má, snadno dovede odvodit pravidla a zákony, přesně reprodukovat obsah látky, na druhou stranu se jí těžko učí nazpaměť.

Názorná: Vyznačuje se uchováním představ, obrazů, tvarů, zvuků, chutí, vůní.

Pohybová: Fyzická šikovnost, zručnost v práci, sportovní nadání.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma