Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Když jeviště potemní.. Fenomén "černého" divadla v ČR!

Když jeviště potemní.. Fenomén "černého" divadla v ČR!
"Černé" divadlo | zdroj: ThinkStock

Černé divadlo se u nás objevilo v polovině 50. let. Poděkovat za to můžeme loutkohercům ze skupiny Salamandr a z Divadla Spejbla a Hurvínka, kteří se po zhlédnutí představení francouzského loutkáře George Lafailla nadchli pro tento divadelní žánr natolik, že ho začali provozovat i v tehdejším Československu.

Jeho vznik však sahá až do starověké Číny. Od Číňanů se nechali volně inspirovat Japonci a osvojili si černé divadlo natolik, že pro něj začali užívat název bunrak.

U nás u jeho zrodu stál především Jiří Srnec, divadelní režisér, scénograf, výtvarník a v neposlední řadě loutkař, který v 60. letech obohatil černé divadlo novými technologiemi a dal tak vzniknout fenoménu černého divadla v českém prostředí.

Herci černého divadla jsou oblečeni do tmavých kostýmů, splývají s černou scénou a naopak prim zde hrají osvětlené rekvizity, které se dostávají do pozornosti diváka, vytváří příběhy a "žijí" si svým vlastním jevištním životem.

Scéna tzv. černého divadla Scéna tzv. černého divadla | zdroj: ThinkStock

O rozvoj animace v rámci černého divadla se u nás velmi zasloužil František Kratochvíl, jehož hry jsou nyní k vidění v Divadle Metro přímo v centru Prahy, sídlícím na Národní třídě. Vedoucí divadla pyšně popisují, v čem je právě jejich divadlo výjimečné: "Černé divadlo Metro je jedno z nejstarších černých divadel a se svými představeními procestovalo snad celý svět. Na rozdíl od jiných černých divadel používá navíc ojedinělou a celosvětově patentovanou techniku černého divadla, a to oživlou kresbu. Princip  této  techniky prozrazuje Divadlo Metro svým divákům na konci každého představení. I z toho důvodu je černé divadlo Metro v Praze zcela unikátní."

Dalším černým divadlem je také Image Theatre v Pařížské ulici u pražského Staroměstského náměstí nebo legendární Srnec Theatre na pražském Smíchově.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma