Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Kdo si hraje, nezlobí, říká Bára Munzarová

Kdo si hraje, nezlobí, říká Bára Munzarová
zdroj: tisková zpráva

Představujeme Vám další patronku soutěže Humanitární organizace ADRA. Letošní témy "Jak si hraju aneb svět her a hraček" se mohou zapojit děti prvního stupně základních škol. Nejlepších 100 obrázků bude od 3. května vystaveno v Národním muzeu. Talentovaná herečka byla nejvíc unešená ze starých dřevěných hraček. Jednu z nich má dokonce dodnes.

1. Proč jste se rozhodla podpořit Výtvarnou soutěž ADRY?

Myslím, že je dobré, aby i naše děti, které jsou mnohdy doslova obklopené hračkami od svých rodičů, prarodičů a známých, děti žijící povětšinou v dostatku a občas i přebytku, vědely, že tento přepych není celosvětová norma a že je třeba si hraček a všech věcí, které je obklopují, vážit a nebrat tento stav jako samozřejmost.

2. Co Vás zaujalo na tématu "Jak si hraju aneb báječný svět hraček"?

Díky své dceri Aničce se opět a ráda vracím do obrovského a nádherně barevného světa fantazie, do země bez hranic a moc ráda se nechávám zas a znovu vtahovat do všech tajuplných zákoutí dětské imaginace.

3. Jak může vztah ke hře a hračkám ovlyvnit člověka pro budocnost?

Velmi. Zaujetí a nasazení, které do hry děti umí vložit, zápal, víra v sebe sama ale i důslednost, to všechno jsou kvality, které se nám všem později hodí a které zúročujeme i v dospělosti.

4. S čím ste si jako dítě nejraději hrála?

Maminka mi nechala vyrobit malý dřevěný domeček se čtyrmi pokojíčky, který jsem postupně vybavila malým nábytkem pro panenky a u toho jsem vydržela dlouhou dobu. Představovala jsem, stěhovala, vyráběla svépomocně nové kousky z papíru a jen těžko jsem se s touto hračkou loučila.

5. Zkoušela jste někdy vyrobit vlastní hračku?

Ano. Teď mě ale v téhle dovednosti Anička s přehledem předčí. Teď se díky výtvarnému kroužku, která od malička navštěvuje a díky skvělému vedení učitelek Montessori, učím a obohacují já od ní.

6. S čím se podle Vás hrají nejchudší a s čím nejbohatší děti?

Tak logicky podle financí. Myslím si ale, že takový obyčejný dřevěný koník, může nabídnout bohatší svět fantazie a príležitost ke hře než dokonalá Barbie.

7. Hrajete si ještě nědky?

Já se tím dokonce živím. A baví mě to.

 

Už zítra Vám přineseme rozhovor na téma hračky s Adélou Gondíkovou.

Upozorňujeme, že všechny namalované obrázky posílejte na adresu:

Klikatá 90C, Praha 5, Jinonice, 158 00 DO 31.3.2011

 

Děkujeme, že se k nám připojíte!

Více informací o organizaci ADRA a soutěži naleznete zde.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma