Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Jsme to, co jíme! Takže jsme odpad?

Jsme to, co jíme! Takže jsme odpad?
zdroj: tisková zpráva

Jsou potraviny v našich obchodech opravdu tak nekvalitní? A jak jsou na tom v Rakousku?

Určitě znáte televizní pořad Jste to, co jíte. Inspirován  televizní osvětou o zdravém životním stylu jsem se rozhodl, že se začnu více zajímat o kvalitu potravin. Myslel jsem si, že když v obchodě sáhnu po trochu dražších potravinách, budou kvalitní. Při důkladném zkoumání etiket jsem ale zjistil, že některé potraviny v kvalitě, kterou bych si představoval, prostě neseženu. Ve svém pátrání po kvalitních potravinách jsem pokračoval i v Rakousku. A jak dopadlo moje malé srovnáníkvality potravin? Vyplatí se obyvatelům příhraničí vyrazit za kvalitou k sousedům?

Špagety z drogerie

V pravidlech zdravé výživy se mimo jiné tvrdí, že je dobré nahradit potraviny vyrobené z bílé mouky za ty, které obsahují mouku celozrnnou. Najít celozrnné pečivo až takový problém nebyl, i když i zde si musí člověk dávat pozor na to, zda není pečivo jen tmavé, tedy z bílé mouky, ale obarvené. Pravé pátrání hodné Sherlocka Holmese přišlo až ve chvíli, kdy jsem se snažil objetiv celozrnné těstoviny. Většina velkých řetězců nabízí těstoviny několika značek, ale ty celozrnné jsem tam nenašel. Nakonec jsem je objevil tam, kde bych je opravdu nečekal - v koutku s jídlem v DM drogerii!  Samozřejmě existují specializované obchody se zdravou výživou, kde se na tyto potraviny dá narazit daleko lehčeji, ale jsem přeci jen člověk pohodlný, rád bych si nakoupil všechno v jednom obchodě. Jen pro srovnání - v Rakousku celozrnné těstoviny, většinou i v BIO kvalitě, nabízí každý obchodní řetězec.

Celozrnné pečivo je občas obarvený fake!
Celozrnné pečivo je občas obarvený fake!

Najdete v párcích maso? Gratuluji!

Další pravidlo říká, že máme jíst masné výrobky s vysokým podílem masa. Najít šunku s vysokým podílem masa a za nějakou rozumnější cenu se mi podařilo najít až v Makru, i když je pravda, že i Lidl nyní začal nabízet šunku s vysokým podílem masa. Většinou ale narazíte na šunky s podílem masa tak 50 - 60 % a zbytek složení je voda, v horším případě bramborový škrob a další "lahůdky". Každopádně dobrá šunka se najít dá. Horší je to ale s párky. Pokud už se vám podaří ta neskutečná věc a najdete párek, který má třeba 70 % kuřecího masa (to je totiž pro zdravý životní styl nejvhodnější), většinou je zde připsána kouzelná formulka "separované maso". Jedná se o zbytkové maso, které nejde již jinak využít a používá se i ve fast foodech. Pokud chcete vědět, jak vznikají například kuřecí nugety, doporučuji se podívat na následující video, které mě odradilo od konzumace ve fast foodech a znechutilo mi i párky.

Opět si dovolím srovnání s rakouskými obchody. Šunka a masné výrobky jsou zde o poznání dražší (například 100 gramů nejlevnější šunky vás vyjde v přepočtu na něco kolem 30 Kč), ale zákazníci zde opravdu dostávají výrobek z masa. Pokud si pak porovnáte, kolik v přepočtu dáte za 100 gramů masa v naší a jejich nejlevnější šunce, rozdíl až tak markantní nebude.

Jogurty a sladkosti se až tak neliší

U jogurtů není rozdíl až tak propastný. I u nás se dá najít v obchodech jogurt z mléka a ovoce bez zbytečných přídavků. A i v Rakousku se dá najít jogurt, který tyto přídavky má. Tyto jogurty ale nabízejí  pod záštitou své privátní značky převážně diskonty typu Lidl, Penny Markt a Zielpunkt.

Milujete sladkosti?!
Milujete sladkosti?!

Nesmím zapomenout na sladkosti. Všemi milované tvořiče okrasných tukových prstenců. Kupodivu je zde rozdíl nejmenší. Cukr stojí na předních místech většiny sladkostí. Jisté rozdíly například v chuti banánku v čokoládě tu jsou (v tom rakouském je větší podíl banánu), ale zdravou portavinu to z něj (bohužel) nedělá.  Chválihodné je také používání přírodních barviv, ale to se postupně učí i naši výrobci. Jen dobrá rada pro vás - pokud už cukrovinky vybíráte, snažte se vyhnout těm se ztuženými tuky. Tělo je nepřijímá zrovna dobře.

Tip redakce:

Co dodat závěrem? Pokud chcete vést zdravý životní styl, určitě to zvládnete i na nákupech v českých řetězcích, budete se ale muset vybavit trpělivostí k přečtení složení na výrobcích. Občas k tomu budete potřebovat i lupu. Pravděpodobně ale budete častěji nuceni zajít do specializovaných obchodů se zdravou výživou, nebo do výše zmíněné drogerie, která nabízí opravdu kvalitní potraviny. A budete se muset holt připravit na to, že za kvalitu se platí. A do budoucna snad doufejme, že si český spotřebitel nenechá všechno líbit a nekvalitní zboží přestane kupovat. Jen to donutí výrobce dodávat výrobky vyšší kvality.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma