Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Jsem anděl. Jsem žena

Jsem anděl. Jsem žena
zdroj: tisková zpráva

Právě probíhající výstavu výtvarnice Aleny Kupčíkové si nemůžete nechat ujít! Navštivte pražskou 5s gallery do 29. června!

Alena Kupčíková, kontroverzní umělkyně, která na sebe výrazně upozornila v roce 2002 výstavou v Galerii hlavního města Prahy, kde poprvé představila své chlupatice. Jedná se oženské akty, které jsou vytvořené z chloupků z ženského ohanbí. Chlupatice, jak jim sama říká, jsou nerozlišitelné od kresby tužkou. Alena svou tvorbu neustále inovuje! Jediným chloupkem obrazy dokonce i maluje. Jako zajímavost tento chloupek vystavuje společně s obrazem.

Zejména pro svou provokativnost je Alena Kupčíková srovnávána s britským umělcem Damien Hirstem. Zatímco Damien Hirst své nápady a práce se živočišnými materiály nafukuje do několika metrových instalací, Alena se drží menších formátů a nechává vyniknout intimnosti a křehkosti svých děl. Nedemonstruje šokující podstatu materiálů a nechává vyznít ženskost a erotismus, nicméně společně s Damienem Hirstem ukazují luxus.

A právě luxus je výrazně znát v jejím nejnovějším projektu „Chlupatice v ryzím zlatě“, které můžeme vídat v 5s gallery v Praze od 1. června. V této sérii chlupatic se můžeme setkat s výrazným spojením živočišného materiálu s drahými kovy. Jedná se o broušené křišťálové kameny značky Preciosa, které jsou zalité ručně do Aralditu. Zlato uzavírá živočišný materiál a obrazy v nás vyvolávají pocit erotiky a bohatství.

Alena Kupčíková získala v roce 2003 prestižní ocenění, Mezinárodní cenu LVMH – Louis Vuitton – Moët Hennessey v Paříži. Její díla se rychlým tempem dostaly do zahraničních sbírek v Japonsku, USA, Holandsku, Německu. Je zakladatelkou neziskové organizace Umění a věda pro podporu dyslektickým dětem, je autorkou textů a slabikáře pro prevenci dyslexie, dysgrafie.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma