Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jedna facka nestačí, drahoušku!

Jedna facka nestačí, drahoušku!
zdroj: Profimedia

V mnoha vztazích dochází k násilí, tyraně a dalším věcem, které by si zejména ženy neměly nechat líbit. Nenechme tedy tohle téma bez povšimnutí!

Poprvé není naposledy

Na toto téma jsme nedávno zveřejnili rozhovor od samotné místopředsedkyně občanského sdružení ROSA. Obrátila jsem se k němu záměrně opět a jen z mého pohledu. Proč si neříct znovu a znovu, co je domácí násilí a že opravdu existuje? Jedná se o velké tabu, které se jen tak neprobírá, a přitom se děje za našimi zdmi, dveřmi a pro někoho se jedná o běžou denní rutinu. Pojďme tedy udělat z tabu něco, o čem se mluví a co se řeší.

Ještě nikdy se to nestalo. Jste naprosto šťastní, všechno klape, jak má, ale jednoho dne se to stane. Váš partner vybouchne a dostanete pěknou facku. Vy jste v šoku a nechápete, co se stalo, ukápne vám slza, on se bude hrozně omlouvat, že mu to ujelo a vy odpustíte.

Jenže za nějakou dobu se to stane zase a nemusí to skončit jen u facky. Domácí násilí není pouze o nějaké té facce. Může se jednat o ponižování, nadávky, zastrašování, přehnanou žárlivost, nucení k sexu a další a další body, které dávají jasně najevo, že něco není v pořádku. Bohužel ne každá žena uzná, že by bylo v tu chvíli dobré dát od někoho takového ruce pryč!

Facka = Láska?

Lásku k člověku můžete projevit různě, ale rozhodně ne násilím. Na tom se shodne většina žen a mužů. Uhodit ženu je ostuda každého muže, který si tak dokazuje svou sílu a nadřazenost. Jen málokterá žena by se dokázala ubránit svému partnerovi. Něco takového je opravdu velmi ubohé. Ovšem nejhorší je, když s tím partnerka nic nedělá. Většina žen totiž s takovým partnerem zůstane nadále a brání ho slovy, že je to jen občas, že přítel vybouchl, a že si za to vlastně mohla ona sama.

Muži, kteří mlátí ženy

Co může za to, že je muž agresivní a dokáže ženu uhodit? Příčin a tvrzení je více. Může za to třeba alkohol. Upřímně, každý má opici jinou, někdo usměvavou a někdo agresivní a zde se nachází problém. Stačí malý detail, který bude opilému agresivnímu příteli vadit a hádka a  nějaká ta facka a násilí jsou na světě. Někdo nepotřebuje ani alkohol a má povahu agresivní a impulsivní. Stačí neshoda, nesplněný úkol, večeře, která mu nechutná a je zle! A asi pro mě nejvtipnějším tvrzením je, že si za domácí násilí mohla žena sama. Agresor se chce zbavit zodpovědnosti za násilí, ale on je ten, co ho spáchal. A určitě se dá špatně připravená večeře vyřešit jiným způsobem než zmlácením své přítelkyně nebo ženy, co myslíte?

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma