Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Jedinečný čajový svátek: Kouzelný areál paláce přiláká milovníky špičkového čaje

Jedinečný čajový svátek: Kouzelný areál paláce přiláká milovníky špičkového čaje
zdroj: tisková zpráva

Milovníci čaje a příjemné atmosféry se na konci léta potřetí setkají na největším čajovém svátku ve střední Evropě – Čajomír festu 2011.

Letošní ročník se přesouvá z pražského Vyšehradu do nádherných prostor Michnova paláce včetně nádvoří. Vstup bude zajištěn z ulice Všehrdova a parku Kampa, který bude zároveň sloužit jako festivalová chill – out zóna.

„Od úsvitu do soumraku“

„Minulý rok otevřelo občanské sdružení Čajomír čajovou školu, která sídlí v divadle na Kampě, v samém centru Prahy, a proto jsme se rozhodli přesunout festival z Vyšehradu na pražskou Kampu do prostor nejenom samotné školy, ale do areálu Michnova paláce a přilehlého parku Kampa,“ představuje největší novinku Jaromír Horák, ředitel festivalu.

Tento jedinečný multikulturní festival otevře již v pátek 26.8. v parku Kampa zahajovací rituál aztéckého šamana Temoka. Pro všechny návštěvníky pátečního zahájení budou připraveny zvýhodněné vstupenky na víkendový Čajomír fest a zároveň i na spřátelený Shakuhachi Prague Festival, který začíná ve 20.00h v Galerii Lichtenštejnského paláce.

První festivalový den, sobota 27.8., nesoucí název „Od úsvitu do soumraku“ odstartuje v parku Kampa již za svítání v 6:07h čajovým obřadem. Ten bude doprovázen tradičním nástrojem japonské hudby – bambusovou flétnou Shakuhachi, kterou rozezní jeden z japonských mistrů tohoto nástoje ze  spřáteleného festivalu. Ráno bude pokračovat cvičením ( joga, Qi gong, Taiji), následnou snídaní a koncertem na Sitár.

Od 10:00h se pak otevřou brány areálu, kde na návštěvníky budou čekat čajové obřady v anglickém, japonském, čínském nebo marockém salonku, výstavy, workshopy, tržnice a nově i masážní zóna.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Gastro terasa jako specialita

Neděle bude ve znamení sdílení a poznávání. Název dne „U jednoho stolu“ pochází z Číny, kde je každoročně pořádán stejnojmenný festival. Lidé si sedají společně do kruhu, ve kterém si připravují vzájemně misku čaje. Připraví vždy dvě misky, kdy jednu pošlou sousedovi po pravici a druhou po své levici. Tématické kruhy však nebudou pouze o čaji. Návštěvníci budou mít možnost pendlovat mezi kruhem bubnování, hlasohrátek, smíchu a mnoha dalších. Samozřejmostí je stálá nabídka programu festivalu.

Dalšími specialitami III. ročníku budou gastro terasa s tradičními pokrmy, video - konference s čajovými mistry ze zahraničí, večerní koncerty, vyhlašování cen („Cena diváka“, „Objev roku“, „Čajová prezentace roku“) a vysypávání festivalové mandaly. Výtěžek z této poslední činnosti půjde na podporu sdružení „Studio Oáza“, které je zaměřeno na pomoc mentálně handicapovaným dětem.

Festival pořádá nezisková organizace Čajomír – občanské sdružení pro podporu čajové kultury. Inspirací pro uspořádání Čajomír festu se pořadatelům stal tradiční Gaya Tea Culture Festival, jehož se účastnili v roce 2008 v jihokorejském Gimhae. Veškeré informace pro návštěvníky i vystavovatele najdete na webových stránkách www.cajomirfest.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma