Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Je rozvod nakažlivý? Podle vědců jako chřipka

Je rozvod nakažlivý? Podle vědců jako chřipka
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Pokud se rozvedou vaši blízcí přátelé, pravděpodobnost vašeho vlastního rozvodu stoupne o 75 procent. Tvrdí to vědci ze tří amerických univerzit.

Zní to skoro jako sci-fi. Podle nedávno ukončeného dlouhodobého výzkumu, provedeného na 12 tisíci obyvatelích jednoho městečka v Massachusets, není rozvod pouze soukromá katastrofa. Může také ohrozit manželství přátel a známých rozvádějícího se páru. Dokonce i když vám kamarádka pouze vypráví o rozvodu někoho ze svého okolí, o třetinu tím stoupne pravděpodobnost, že se rozvedete i vy.

"Mluvíme tu o skutečné nákaze. Je to jako chřipka," říká profesor James H. Fowler. "Chytnete virus a můžete ho předat někomu dalšímu. To platí o nemocech stejně jako o sociálních návycích."

Jak je to možné?

Slovo "nákaza" je zde samozřejmě použito s velkou nadsázkou. Jde o to, že kopírujeme vzorce chování, které vidíme ve svém okolí. Platí to nejen o rozvodech, ale také o svatbách nebo plození dětí. "Během jediného roku se vdaly tři mé nejlepší kamarádky. Kamkoli jsme s přítelem přišli, neustále jsme slýchali: a kdy se konečně vezmete i vy? Dopadlo to tak, že do roka jsme také měli svatbu. A za další dva roky jsme se já a mé kamarádky potkávaly zase v porodnici," vzpomíná třiatřicetiletá Kamila.

Pokud neustále slýcháte o tom, že kamarád X a kamarádka Y se rozvádějí, může to fungovat jako jakási omluvenka pro úvahy, které pro vás dosud byly nemyslitelné: "A co kdyby se to stalo i nám?" Přihlížíme-li rozchodu dvou lidí, kterým to podle našeho názoru skvěle klapalo, snadno můžeme začít pochybovat o svém vlastním vztahu.

Nejhorším příkladem celebrity

Podle sociální pracovnice Iriny Firstein prý záleží také na tom, jak lidé okolo nás svůj rozvod zvládají. "Pokud se nám zdá, že to nesou celkem dobře a brzy si najdou jiného partnera, může nás to svádět k tomu, že začneme o rozvodu uvažovat také," vysvětluje.

Úplně nejhorším příkladem jsou prý celebrity, které v médiích bezprostředně po rozchodu vypadají, jako by jejich život byl opět dokonale šťastný, a okamžitě se objeví s novým atraktivním protějškem po boku.

A jak se proti nákaze bránit?

Zjištění vědců, kteří provedli výzkum v Massachusetts, nejsou v tomto směru nijak překvapivá. Nejlepším “očkováním” proti rozvodové nákaze jsou podle nich děti. Páry, které si pořídily potomky, podléhaly příkladu okolí o polovinu méně než ty bezdětné.

                                                               Převzato z   www.kafe.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma