Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Je mléko spojencem, nebo nepřítelem?

Je mléko spojencem, nebo nepřítelem?
zdroj: Mediafax

Už jste si někdy položili tuto otázku? Odborníci již roky vedou spory, zda mléko a mléčné výrobky škodí či neškodí našemu zdraví… V redakci jsme pro vás připravili pár největších a nejbizarnějších mýtů, které se pokusíme vyvrátit.

Jak je toto téma aktuální, dokazuje také internet. Když si zadáte do vyhledavače slovo „mléko“, vyjede vám přímo před očima přes 6,5 milionu odkazů. A téměř všechny řeší otázku, zda je pro nás mléko vhodné, zdravé, či dokonce přímo škodlivé. Zkusíme vám zodpovědět ty nejaktuálnější otázky a uvést na pravou míru polopravdy, kterých je všude plno.

Spojenec, nebo nepřítel?

Stejně jako odborníci, i laická veřejnost je rozdělena na dva nesmiřitelné tábory. Jedni nedají dopustit na zdravotní pozitiva konzumace mléka a mléčných výrobků a druzí jsou přesvědčeni o tom, že se jedná o cizí látku, která nemá v lidském organismu co dělat. Jak to tedy nakonec je? Jednoduše by se dalo říct, že mléko, spíše látky v něm obsažené, naše tělo ke zdraví prostě potřebuje. Přesto ale, pokud vám nechutná nebo třeba máte s jeho trávením problémy, nikdo vás nebude nutit jej pít.

Mýtus č. 1 Mléko není pro člověka vhodné!

Ve stravování a péči se velmi lišíme od ostatních savců. Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Pokud někdo argumentuje problémy s trávením mléka, pak jde pouze o anomálii jedince, ne lidského druhu. Jde o tzv. laktózovou intoleranci, která se vyskytuje v průměru u 2 – 10 % Evropanů.

Mýtus č. 2 Když už mléko, tak čerstvé, to je zdravější!

Obsah proteinů, vitaminů a minerálů se téměř neliší. Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10 % výživných látek. U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné.

Mýtus č. 3 Trvanlivé mléko obsahuje „éčka“!

Při výrobě se do mléka rozhodně žádné přídatné látky nedávají. Trvanlivosti je dosaženo tepelným ošetřením a také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu.

Mýtus č. 4 Mléko obsahuje hormony a antibiotika!

Tento mýtus vyvrací studie mnoha odborníků, např. britských lékařů z Oxfordu, jejichž výsledky zveřejnilo BBC. Vědci nepopírají přítomnost hormonů, ale ihned dodávají, že toto miniaturní množství nemá na zdraví žádný vliv.

Mýtus č. 5 Mléko z obchodu je ředěné vodou!

Ani toto neplatí. Předtím, než se mléko dostane na pulty obchodů, je mnohokrát kontrolováno a prochází několika stupni zpracování.

Mýtus č. 6 Mléko je tučné a bohaté na cholesterol!

Mléko obsahuje jen 3,5 % tuku a 0 - 12 mg cholesterolu (odstředěné a plnotučné) ve 100 ml. Cholesterol ze stravy reprezentuje 1/3 cholesterolu v krvi. Výzkumy naopak ukazují žádoucí vztah mezi tělesnou váhou a spotřebou mléčných potravin.

Neodmyslitelná součást zdravé výživy

Ať je to jak chce, mléko je základní součástí zdravé výživy člověka. Člověk je sice jediným tvorem, který pije mléko v dospělosti, ale člověk je také mimochodem také jediný tvor, který dělá spoustu dalších věcí, o kterých by se jiným savcům ani nezdálo. Chcete-li vědět víc, pak se podívejte na www.bileplus.cz.

Máme co dohánět

Kafe.cz zjistilo: Češi nejsou zrovna velkými pijáky mléka. Spotřebují něco málo přes 56 litrů mléka na hlavu. Naproti tomu třeba Finové vypijí ročně více než 180 litrů, Němci 94 litrů a Rakušané 79 litrů. Ve spotřebě nás o celých 5 litrů předběhli i Slováci. Celkový průměr v EU byl v roce 2008 89 litrů.

Převzato z Kafe.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma