Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Je lepší nezávazný flirt, nebo vážný vztah?

Je lepší nezávazný flirt, nebo vážný vztah?
Vztah nebo flirt? | zdroj: ThinkStock

Obě tyto varianty mají svá pro a proti. Záleží to na tom, co zrovna hledáte.

Vážný vztah 

Vážný vztah má poskytovat pocit bezpečí a jistoty. Ve vztahu se naučíme být zodpovědní nejen za sebe, ale částečně i za někoho jiného. Pro funkčnost vztahu je také důležité, abychom na něm pracovali. Jestliže ale toto břímě vezme na svá bedra pouze jeden z partnerů, nemůže vztah fungovat. Ve vztahu jsou vždy dva a ti by se na jeho chodu měli podílet pokud možno stejnou měrou.

Nemůžeme předpokládat, že zamilovanost, kterou jsme pociťovali na začátku vztahu, vydrží celou dobu. Podle psychologů totiž tento pocit trvá v průměru tři měsíce, nejdéle však jeden rok. Nevěšejme ale hlavu. Po vrtkavé zamilovanosti může přijít partnerská láska, která sice není tak intenzivní, zato je ale trvalá.

Nezávazný flirt

Naopak při flirtu si můžeme vychutnávat volnost a nespoutanou zábavu bez závazků. Když si užíváme nezávazného flirtu, smíme více pozornosti věnovat sobě a svým vlastním zájmům. Navíc platí, že pokud si chceme vytvořit plnohodnotný vztah, nejprve musíme umět být sami se sebou.A právě to se nejlépe naučíme, když jsme zrovna single. Někdy na nás však může dolehnout samota. Pocit prázdnoty ale nepřichází jen ve chvílích, kdy je nám vyloženě smutno. Vždyť právě pozitivní emoce jsou ještě intenzivnější, když je sdílíme s někým, koho máme rádi. Nemusí to však být jen partner. V této situaci ho může zastoupit třeba i dobrá kamarádka.

Ve finále není tak důležité, zda zrovna zažíváme období plné flirtu či pevný vztah. Podstatné je to, že jsme spokojení. Zároveň si však musíme uvědomit, že v obou případech sem tam prožijeme stinné chvilky, kdy nám bude něco vadit - ať už nám bude chybět náruč stálého milujícího partnera, nebo nás naopak budou vytáčet jeho drobné nedostatky, které musíme ve vztahu s ním akceptovat. Nejdůležitější ale je, aby nepřevážily chvíle, kdy se cítíme dobře.

AUTOR: Kateřina Schönová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma