Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jaké jsou nejčastější oční vady?

Jaké jsou nejčastější oční vady?
zdroj: Profimedia

Asi vás nepřekvapí, že se mezi námi pohybuje stále více lidí s oční poruchou. Vliv na oční vady může mít hned několik různých faktorů. Pochopitelně můžete mít zrakovou vadu zachycenou ve vašem genofondu a v takovém případě se s ní můžete maximálně smířit. Druhou nejčastější příčinou je zkažení zraku koukáním do počítače nebo přílišného namáhání oční čočky za zhoršených podmínek. 

Jak se projeví krátkozrakost?
Jednou z nejčastějších zrakových vad je krátkozrakost, která způsobuje špatné vidění na dálku. V takovém případě budete co nejdříve potřebovat kvalitní dioptrické brýle na dálku. Většinou se tato vada projevuje už v útlém dětské věku a může být více či méně závažná. Našli byste tedy dítě s lehkou krátkozrakostí, ovšem i s tou těžkou, která bude hraničit s progresivní vadou. V drtivé většině případů se navíc tato oční vada s narůstajícím věkem dítěte zhoršuje, neboť se jeho organismus vyvíjí. Krátkozrakost se většinou ustálí až po dokončení růstu.

Jak se projeví dalekozrakost?
Pravým opakem je pak dalekozrakost, která se projevuje zhoršeným viděním na krátké vzdálenosti. V nízkém věku se taková oční vada nemusí vůbec projevit, neboť se jedná o vadu zejména starších lidí. Zrak se totiž při pohledu na krátké vzdálenosti začíná rapidně zhoršovat až kolem 40. roku života. I když jste nikdy předtím brýle neměli a nemáte ani žádné genetické předpoklady pro jejich nošení, dalekozrakost vás bohužel může postihnout. Stačí si ovšem zakoupit odpovídající dioptrické brýle na blízko a o žádné oční vadě vědět nebudete.

Co je astigmatizmus?
Třetí nejčastější vadou zraku je takzvaný astigmatizmus, který ovšem není mezi širokou veřejností tolik známý. Ovlivňuje totiž kvalitu vidění, protože je přímou příčinou snížené ostrosti zraku a také zhoršeného vnímání detailů. Tato vada je vcelku zákeřná, neboť po jejím propuknutí budete mít zrak rozostřený jak na blízkou, tak i dalekou vzdálenost. Často se ovšem objevuje v kombinaci s předchozími dvěma očními vadami, tudíž můžete astigmatizmus snadno vyřešit zakoupením kvalitních dioptrických brýlí.

Proč mít kvalitní dioptrické brýle?
Nosit dioptrické brýle rozhodně není za trest. Musíte mít na paměti, že zrak je možná tím nejdůležitějším vnímavým orgánem, který nám příroda nadělila, a proto bychom se o něj měli odpovídajícím způsobem starat. Jakmile se u vás jednou projeví jakákoliv zraková vada, musíte ji co nejdříve začít řešit, aby nedošlo k jejímu zhoršení. V případě dalekozrakosti nebo krátkozrakosti si stačí pořídit kvalitní dioptrické brýle. Nejen, že budete při jejich nošení vypadat skvěle, ale navíc ulevíte i svým očím.
Jestliže máte pocit, že se u vás projevila některá ze zmíněných zrakových vad, pak určitě navštivte svého očního lékaře. Provede potřebná vyšetření a vy budete ihned vědět, na čem jste.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma