Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jaké je tajemství světoznámého obrazu Pabla Picassa Guernica?

Jaké je tajemství světoznámého obrazu Pabla Picassa Guernica?
Guernica | zdroj: Latinos in London

Pablo Picasso (1881 - 1973) byl zázračným dítětem. Už coby kluk oplýval nezměrným talentem. Paříž ho okouzlila hned napoprvé v roce 1900. Jeho ohromná technická zručnost a téměř nekonečné množství nápadů byly důvody, proč ovlivnil všechny umělecké směry 20. století. Mezi jeho nejznámější díla bezesporu patří slavná Guernica.  

Veřejnost spatřila Guernicu poprvé v Paříži na Mezinárodní výstavě roku 1937. Tento kubistický obraz byl Picassem zhotoven za velmi krátkou dobu mezi zdmi jednoho pařížského ateliéru. Picasso jím chtěl co nejnaléhavěji reagovat na vražedné útoky, které devastovaly Španělsko během ničivé občanské války (1936 - 1939) a postavit se tak proti lidské krutosti, která neustále nabírala na síle.

Právě do tohoto obrazu vložil celý svůj život a veškeré výtvarné objevy. Guernica odráží hrůzy války, ale zároveň se stala vizí génia. Obraz, podle autorova očekávání, rozpoutal vlnu rozporů jak uměleckých, tak politických. Picasso toho však nelitoval, síla obrazu měla podtrhnout tíživost tehdejší doby a bez kontroverze by byla síla odkazu nepatrná.

Pablu Picassovi se podařilo napříč časem a všemi politickými režimy zařadit právě Guernicu mezi významná umělecká gesta výtvarného umělce 20. století.

Zdroje:
Robert Cumming: Slavné obrazy

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma