Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Jak si zorganizovat čas?

Jak si zorganizovat čas?
zdroj: Profimedia

Studium vám nedělalo problém? Uměli jste si čas dobře rozvrhnout? Ale na vysoké škole se to změnilo? Dáme vám tipy, jak to vrátit do starých kolejí!

Mnoho studentů systém na univerzitě překvapí. Tím více, když zjistí, že styl učení - den předem, který praktikovali na střední škole, a přinášel úspěch, nefunguje.

Rozvrh

Nestyďte se udělat si rozvrh dne, týdne i měsíce. Není to nic divného nebo neobvyklého. Budete mít všechno na jednom místě a tím získáte přehled. Pokud jste zapomnětliví, dejte siupomínku do svého telefonu nebo počítače. Můžete si určit nejen datum upozornění, ale i čas! Máte možnost vybrat si prioritu úkolů. Nebojte se použít barvičky v rozvrhu! Červenou si označte ty nejdůležitější úkoly a zelenou třeba takové povinnosti, na které máte hodně času a nejste nijak limitovaní. „Jsem ráda, když mám ve věcech pořádek. Každý měsíc si sestavuju rozvrh, abych si do něj vyznačila důležité události, úkoly a povinnosti. A musím říct, že bez něj a diáře bych se už neobešla,“ svěřila se Tereza, studentka z Olomouce.

Po škole

Organizace času souvisí nejen s učením před zkouškou, ale taky během semestru. Studenti chybují v tom, že si zápisky po přednášce, když přijdou domů, ani nepřečtou nebo nepřepíšou. A to je dost důležité. Paměťové stopy se prohlubují právě opakováním. Doba po prvním seznámení s textem, kdy si znovu učivo připomenete, je různá. Ale je pár základních. A to 5 minut, 10 minut, půlhodina, hodina, 5 hodin a 24 hodin. Ty první časové úseky jsou nejdůležitější, aby se vědomosti přesunuly z krátkodobé paměti do té dlouhodobé, ale u každého je to individuální. Samozřejmě byste ale neměli vlastní schopnosti přeceňovat a tím podceňovat váhu učiva!

Opakování je matka moudrosti

Učíte se na zkoušku den předem? To nestačí, zvlášť ne, když učivo vidíte poprvé. Věnujte zápiskům aspoň dva dny předem, a to minimálně, uvidíte, že pak rozeznáte rozdíl. Dalším omylem studujících je to, že si vše naivně nechávají na poslední chvíli. Mozek takové množství nedokáže kvalitně zpracovat, a proto vaše „učení“ nemá ani smysl. „Učím se 14 dní předem, sice ne intenzivně každý den, ale čtu si učivo často, a tak mi v hlavě zůstane vždycky něco. Když to nestačí, doučím se to mechanicky,“ řekla Katka, studentka ze Zlína.

Využijte čas, když cestujete. Místo toho, abyste seděli 30 minut v tramvaji a dívali se z okna na ubíhající krajinu, učte se slovíčka, čtěte si zápisky nebo knihu, kterou máte na seznamu doporučené četby. I když se vám nechce, ušetříte tím hodně času a získáte třeba i volné odpoledne. Nám se to líbí, vám ne? Navíc je dokázáno, že pokud měníte při učení svou polohu, zapojuje se více smyslů a tím si zapamatujete v souvislosti s místem nebo zvukem mnohem lépe, co chcete.

A na závěr shrnutí zmíněných rad - zapisujte si to, co si nezapamatujete, opakujte si a využívejte čas „navíc“. Ať se vám daří! Pokud se vám článek líbil a máte navíc vlastní tipy, jak si lépe organizovat čas, napište nám!

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma