Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Jak nespadnout do pasti jménem alkohol

Jak nespadnout do pasti jménem alkohol
Večírek | zdroj: ThinkStock

Nepatříte mezi baviče společnosti na večírcích a jste vždy ten, kdo sedí vzadu v koutě a trpělivě čeká. Čeká na to, až se po pár skleničkách vaše nervozita uvolní a vy se stanete zábavným a nespoutaným společníkem. Co s námi dělá alkohol a existuje hranice mezi alkoholismem a neškodným popíjením?

Okouzlující síla alkoholu tkví v jeho silném dopadu na lidské emoce. Velmi rychle totiž uvolňuje od napětí, zlepší náladu, zbaví vás strachu, úzkosti, smutku nebo bolesti. Plachý člověk se může rázem proměnit ve lva salónů, protože po "pár" sklenkách nemá tolik sebekontroly, aby zcela ovládal své chování. Nesebevědomý "tichošlápek" se cítí konečně sympatickým a zajímavým pro ostatní. Není divu, že se mu tato zbrusu nová identita líbí. Na první pohled se zdá, že je alkohol pomocníkem k nezaplacení.

Pokušení napít se alkoholu se zvyšuje s mírou obtížnosti životní situace, v níž se člověk nachází. Alkohol působí jako uklidňující prostředek na vaše rozjitřené emoce, pomáhá zapomenout na životní traumata, ztrátu milované osoby, osamělost, pocit bezcennosti nebo životní prázdnoty.

Otrávené ovoce

Bohužel, cena tohoto umělého prostředku pro zlepšení nálady je velmi 
vysoká. Tento uvolňující poklad, který způsobuje, že zapomenete na všechno zlo a cítíte svou vlastní sílu, je doopravdy past, která nás může bleskurychle pohltit. Samozřejmě je rozdíl mezi tím, když si dopřejete sklenku vína u dobré večeře jednou do měsíce, avšak "alkoholová" hranice je jemná a často je těžké balancovat na její pomyslné hraně. Je obtížné uvědomit si ten kritický okamžik, jelikož se nestáváme závislými ze dne na den, ale krok za krokem. Většinou předstíráme sami před sebou, že se nic špatného neděje a že vlastně můžeme přestat pít, a to kdykoli.

Alkohol Alkohol | zdroj: ThinkStock

Síla emocí

Je pravda, že alkohol nám může zlepšit na chvíli náladu, ale po 
vystřízlivění se vrátí všechny noční můry, kterých jsme se snažili zbavit a pomocí alkoholu je vytěsnit. Nedostatek přátel nebo partnera, potíže ve vztahu, z nějž nemůžeme ven. Frustrující práce, nedostatek sebejistoty, všechny tyto problémy druhý den, za střízliva, nezmizí. Všechno zlo zůstává stejné, jaké bylo, a problémy se samy nevyřeší. Kromě toho vzniká nový vážný problém - závislost. Léčba je obtížná a časově náročná. získáváme tak celoživotní onemocnění, ze kterého nemůžeme nikdy zcela uniknout.

Proto nemá cenu emoce tzv. uspávat prostřednictvím alkoholu, protože všechny pocity a prožitky jsou potřebné, i ty těžké a bolestivé. Jsou důležitou informací o tom, co se mozku v našem životě nelíbí. Fungují jako stimul k důležitým změnám. Pokud je dobře pochopíme a prožijeme, stanou se našim cenným nástrojem k provedení těchto změn. Ale právě tyto významné milníky v našem životě můžeme realizovat pouze střízliví.

Zdroje:
wp.pl

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma