Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Imunitní systém a jak ho posílit za pomoci přírodních prostředků

Imunitní systém a jak ho posílit za pomoci přírodních prostředků
zdroj: tisková zpráva

Během roku jsou lidé vystaveni mnoha různým virózám či bakteriálním infekcím. Ty oslabují jejich imunitu a tělo je pak náchylnější prakticky k jakémukoli onemocnění. Jak ji posílit radí Mudr.David Frej z Centra přírodní medicíny Ecce vita.

Rozlišujeme imunitu vrozenou a získanou. Ta druhá představuje sekundární ochranu proti škodlivým choroboplodným zárodkům a lze si ji např. "opatřit" proděláním infekčního onemocnění, po kterém si buňky pamatují daného mikroba a při příštím setkání již signalizují , že je nutné proti těmto malým vetřelcům vyrábět protilátky, které je zneškodní.

Očkování je zbytečné

Také očkování patří k získané imunitě, ale některá lze řadit ke zbytečným a zatěžujícím organismus, nedoporučuji například očkování proti pneumokokům, tuberkulóze nebo chřipce.

Většina civilizačních nemocí je způsobena špatným životní stylem, nevhodným jídelníčkem a vnějšími negativními vlivy, jako jsou toxiny v ovzduší a v potravě. K hlavním faktorům, který snižuje imunitu, patří též stres.

Nepravidelná životospráva, nezdravá strava, a stres hluboce ovlivňují náš organizmus a způsobují ukládání škodlivin  v tkáních, čímž se vytvářejí podmínky pro nemoc. Po letech tento stav vyústí v různá chronická onemocnění, dokonce i v rakovinu nebo cukrovku.

Příčiny  a projevy oslabené imunity

Z hlediska přírodní medicíny lze považovat za příčiny imunitních nemocí znečištěné ovzduší, stres, metabolická onemocnění, nesprávné životní návyky, oslabující imunitní systém, kdy bakterie a viry napadají organismus. Též genetické vlohy hrají určitou roli.

K nejčastějším projevům oslabené imunity patří: opakovaně se vyskytující infekční choroby, únava bez patologického nálezu, náchylnost k onemocnění, nedostatek energie, bolesti hlavy.

Přírodní a zejména východní medicína předchází poruchám imunity správným životním přístupem, kdy vhodnou stravou, pohybem, spánkem, protistresovou meditací a relaxací a bylinami upraví nerovnováhu ještě v době, než nemoc naplno propukne.

Při překyselení, hromadění odpadních látek nebo stresu se imunita oslabuje a umožňuje patogenním organismům jako viry a bakterie, aby se projevily.

Jak  imunitu podpořit

Z hlediska stravy je vhodné vyloučit těžce stravitelné potraviny jako tvrdé a plísňové sýry, jogurty, červené maso (hovězí, vepřové, skopové, jehněčí), bílou pšeničnou mouku a běžné levné rostlinné oleje.

Vhodné na imunitu je naopak konzumovat domácí (čerstvý) luční med, loupané mandle, česnek, ryby, hrách, šitaké, citrusy dopoledne, jablka, lněný olej, celozrnné obilniny, ghí (přepuštěné máslo), podmáslí, 2 dl nehomogenizovaného teplého bio mléka se špetkou zázvoru a kardamomu, dušenou zeleninu.

Důležité jsou také detoxikační procedury, speciální masáže, orientální sauna a režim nastavuji individuálně podle zdravotního stavu a metabolismu.

I relaxace, autosugesce a meditace zvyšují imunitu. Cvičení zvyšuje tvorbu krvinek, zodpovědných za imunitu. Ve spánku se uvolňuje nejvíce aktivátorů imunity, zejména pokud chodíme spát před půlnocí a spíme max. 7 hodin.

Byliny  jsou vhodné

Amalaki (Emblica officinalis) - indický angrešt je nejznámějším tonikem a nejbohatším přírodním zdrojem vitaminu C, který se nezničí ani varem a úpravou do kapslí. Je to jeden z nejsilnějších antioxidantů.

Guduchi (Tinospora cordifolia) zvyšuje odolnost proti nemocím, posiluje imunitu. Má hořkou chuť, protizánětlivé a protikřečové účinky. Ašvaganda (Withania somnifera) je jedna z hlavních bylin podporující tvorbu odžasu, tedy posilující imunitu. Zvyšuje odolnost a sílu.

Kutki (Picrorhiza kurroa ) posiluje také játra. Tulsi. Je vhodné pít teplou vodu s limetkou a některý z čajů Tulsi ze svaté bazalky (Ocimum sanctum).  Lze ho pít v různých chuťových podobách.

Chřest hroznovitý, Śatavari (Asparagus racemosus) , posiluje ženský organismus a imunitu. Echinacea je vhodná ke krátkodobému užívání při nachlazení. Ginkgo patří také k imunitu podporujícím bylinám, nejen na prokrvení. Též Aloe vera a česnek posilují imunitu.

Vitamíny a další

Vitamin A a C v přírodním stavu: vitamín A (antiinfekční vitamín) - jezte žluté ovoce a zeleninu, tučné ryby. Vitamín C ve velkých dávkách 1-3 g denně - podporuje tvorbu lymfocytů a kolagenu, který omezuje průchod virů).

Zdroje: amalaki, citrusy, hrách, brokolice, kapusta, rajčata, kiwi, pomerančový džus, papája, šitaké. Olejové ájurvédské masáže a širodhara, speciální masáž hlavy.

Relaxace, autosugesce a meditace zvyšují imunitu. Cvičení zvyšuje tvorbu krvinek, zodpovědných za imunitu. Ve spánku se uvolňuje nejvíce aktivátorů imunity, zejména pokud chodíme spát před půlnocí a spíme max. 7 hodin. Pro více informací či rad lze doporučit navštívit stránky http://dr.frej.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma