Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Génius Raqib Shaw - obrazy tvořené dikobrazím ostnem jsou k vidění v ČR

Génius Raqib Shaw - obrazy tvořené dikobrazím ostnem jsou k vidění v ČR
Část z obrazu Slepý lovec motýlů, Raqib Shaw | zdroj: ElleDecor

Galerie Rudolfinum ve spolupráci s Manchester Art Gallery připravila svým návštěvníkům ohromnou podívanou - vidět zde mohou velká plátna plná pestrobarevných maleb výtvarníka s indickými kořeny Raqiba Shawa. 

Rodištěm Shawa je indický Kašmír. Vyrůstal v rodině obchodníka se starožitnostmi a tkaninami. Rodina byla velmi volnomyšlenkářská, tudíž se malý Raqib ocital mezi hinduistickým, buddhistickým, ale i křesťanským náboženstvím. Poznal tradice i myšlení všech tří vyznání a právě i tento aspekt se plně promítl v jeho tvorbě.

"Mimořádný způsob malby Raqiba Shawa jak z hlediska technického, tak především v rovině uvažování o její podstatě, možnostech a užití širokého spektra vrstev, které v sobě přirozeně nese, je jedním z podstatných důvodů pro rozhodnutí vystavit jeho dílo v Praze," říkají organizátoři pražské výstavy indického umělce. 

Obraz Raqiba Shawa Obraz Raqiba Shawa | zdroj: ElleDecor

Shaw kromě klasické malby nanáší barvy na rozměrná plátna dikobrazími ostny a jeho preciznost a perfekcionismus se odráží v každém obrazu. Častými motivy děl jsou "výjevy nabité bestiální energií se silným erotickým až sadomasochistickým podtextem, které jsou bohatě zaplněné hybridními stvořeními – napůl lidmi, napůl zvířaty – jejichž chování je řízeno bazálními instinkty".

Výstava je návštěvníkům přístupná až do 15. září 2013 v prostorách pražské Galerie Rudolfinum na Alšově nábřeží.

zdroj: youtube.com


Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma