Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Festival KHAMORO 2011 vrcholí, nabídl mnohem víc než tanec, hudbu a zábavu

Festival KHAMORO 2011 vrcholí, nabídl mnohem víc než tanec, hudbu a zábavu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V rámci Festivalu KHAMORO, který dnes končí závěrečným galakoncertem v klubu SaSaZu (vystoupí Alexian group/I, Bachtale Apsa/CZ, Ciganos d´Ouro/P, EtnoRom/HU, Jaipur Maharaja Brass Band/IND, Les Tziganes Ivanovitch and Raya/N,F, Martin Lubenov Orkestar/BG) se uskutečnila i celá řada dalších zajímavých akcí.

Jednou z nich byly Mezinárodní worskshopy pro mládež: "Jdeme dlouhou cestou 2011". Již od roku 2000 se na nich mohou setkávat mladí lidé z různých evropských zemí ve věku 15 – 25 let, aby se dozvěděli více o historii, kultuře, tradicích a jazyce Romů, ale i sami o sobě.

Potřebné  srovnání

Díky srovnání s lidmi stejného etnika z jiné země jsou schopni lépe identifikovat své romství. Souběžně s tím rozvíjejí schopnost komunikace, verbální i neverbální (překonávání jazykových bariér), schopnost spolupráce.

Cílem těchto setkání je pomoci mladým Romům nalézt své místo ve společnosti, a to prostřednictvím posílení vědomí vlastní identity. Jedině sebevědomý člověk může plnohodnotně participovat a rozhodovat o svém životě.

Program je sestaven tak, aby byla podporována motivace k aktivnímu zapojení do společnosti a vlastní iniciativě v budoucnosti. Název „Jdeme dlouhou cestou“ vznikl podle tradiční romské legendy „Zrcadlo Romů".

Zrcadlo Romů

Romové po smrti svého krále společně putovali po světě, až došli k rozcestí, kde se nemohli dohodnout, kterým směrem půjdou. Při hádce rozbili velké zrcadlo, které bylo symbolem jejich národa.

Střepy, které z něj zbylym si pak roznesli po celém světě. Od té doby se traduje, že až se střepy spojí a vytvoří zrcadlo, budou Romové opět jednotným národem.

V tomto roce se setkalo 20 mladých lidí z ČR, Slovenska, Polska, Slovinska a Německa. Do realizace se zapojili kromě občanského sdružení Slovo 21 také partneři: Kulturné združenie Rómov Slovenska /SR, Harangos/PL, RRA Mura/SLO a Amaro Drom/ D.

Workshopy podpořili MŠMT ČR, EU Youth, Česko-německý fond budoucnosti a Goethe Institut v Praze.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma