Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Emma (20) s obřím nádorem na mozku: Před smrtí mě zachránila horská dráha

Emma (20) s obřím nádorem na mozku: Před smrtí mě zachránila horská dráha
zdroj: tisková zpráva

Když bylo Emmě Bassettové 12 let, začaly ji trápit velké bolesti hlavy a závratě. Nevěděla, jak závažný je její stav, a tak se pár dní před nástupem do nemocnice, kde ji lékaři měli důkladně vyšetřit, rozhodla zajít do zábavního parku na horskou dráhu. Podle lékařů si tak zachránila život, píše Daily Mail.

Měla obrovský nádor na mozku, který již bránil v pohybu mozkomíšního moku. Ten se uvolnil právě v okamžiku, kdy byla Emma na horské dráze hlavou dolů, čímž se uvolnil i velký tlak na mozek, jenž by byl jinak smrtelný.

Velmi brzy tak mohla být Emma operována. Samozřejmě se jednalo o velmi složitý zákrok, po němž Emmě hrozilo, že navždy zůstane ve vegetativním stavu. Obrovský nádor totiž obaloval mozkový kmen a při jeho vyjmutí hrozily Emmě nenapravitelné škody. Operace ale proběhla dobře, včetně několika dalších, které musely vždy po nějaké době následovat. Konečně po osmi letech intenzivní léčby mohli lékaři zkonstatovat, že je Emma zcela zdravá.

Mozkový nádor v hlavě Emmy rostl několik let. Podle odhadů lékařů asi od jejích šesti let. Dalších šest let tedy dívka žila v nevědomí, že se v jejím těle děje něco špatného. O to děsivěji pak znělo lékařské zjištění.

Emma

Na snímku je vidět, o jak obrovský nádor se jednalo.

Léčba Emmy rozhodně nebyla jednoduchá. Hned po operaci nemluvila, nechodila, a dokonce se sama nedokázala ani najíst.

Emma

Emma po operaci nechodila, nemluvila a až po čase se naučila sama jíst.

"Abych se dostala tam, kde jsem, musela jsem absolvovat kromě operací neuvěřitelné množství hydroterapie, fyzioterapie či logopedie. Byla to skutečná dřina, ale ty výsledky za to všechno stály," svěřuje se pro Daily Mail Emma.

Podle lékařů jí ale tu největší službu udělala právě horská dráha, jež jí ve skutečnosti zachránila před rychlou smrtí a také před rozsáhlejšími následky.

Kromě mírného ochrnutí na levé straně obličeje Emmě nezůstaly žádné další trvalé následky. Naučila se opět chodit i mluvit a chystá se věnovat kariéře učitelky na základní škole.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma