Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Díla kontroverzních bratrů Chapmanových dorazila do Čech

Díla kontroverzních bratrů Chapmanových dorazila do Čech
Expozice bratrů Chapmanových | zdroj: NationStates.net

Bratři Jake a Dinos Chapmanovi lze bez nadsázky označit za provokativní a kontroverzní umělce. I přes svou "radikálnost" nejsou prvoplánoví. Jejich díla využívají širokou škálu technik a odrážejí jejich kritický pohled na současnou společnost, konzum, náboženství, morálku. Od 3. října se tak v pražské Galerii Rudolfinum máte na co těšit.

Na této tematicky bohaté výstavě budou k vidění obrazy, instalace a skulptury tohoto originálního tvůrčího dua. 

"Výstava prací Jakea a Dinose Chapmanových představí reprezentativní výběr jejich mnohostranné tvorby. Silnou odezvu vzbudil jejich zásah do Goyových grafických listů z cyklu Hrůzy války, vydaných ve speciální edici v roce 1937, kde hlavy obětí nahradili vyobrazením klaunů a štěňat. Ničení, znesvěcování a odstraňování cizích obrazů vycházející z ikonoklasmu, můžeme chápat také jako reflexi barbarství naší vlastní kultury," přibližuje kurátor Otto M. Urban.

Za vlastní si oba bratři přisvojili satiru a cyničnost, která tak může leckoho šokovat, ale pro intenzivní vyznění jejich děl je nepostradatelná. Je otázkou, jaké ohlasy tato výstava vzbudí u českého publika.

Výstava potrvá od 3. října 2013 do 5. ledna 2014 v Galerii Rudolfinum.

Zdroje:
http://www.galerierudolfinum.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma