Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Depresivní akné

Depresivní  akné
zdroj: tisková zpráva

Některé nemoci, přestože nejsou ze zdravotního hlediska vůbec závažné, se stávají pro spoustu mladých lidi noční můrou, především kvůli tomu, že jim podle jejich názoru „hyzdí“ zevnějšek. …

Jedním z největších strašáků dospívající mládeže je akné. Její vznik souvisí s tím, že kůže v lidském těle zaobírá vůbec největší plochu, ale hlavně se jejím prostřednictvím vylučují škodlivé a toxické látky, které nestačí ledviny a játra efektivně zpracovat.

Hormony a sůl

Podle dermatologů má vliv také hormonální nerovnováha, bakteriální infekce, stres, znečištěné životní prostředí, nadměrná spotřeba soli, cukrů, živočišných tuků.

Kontraproduktivně působí používání nevhodných kosmetických přípravků a makeupů i nadměrná péče o pleť!  Klasická léčba někdy nepomáhá či není účinná.

Nejčastěji se doporučují přípravky Benzoyl peroxid - antibakteriální látka, Tretionin (Retin A) - komedolytická látka urychlující růst a odlučování epiteliálních buněk.

U zánětlivých a závažnějších forem akné jsou už předepisována i lokální či celková antibiotika. Ovšem lze zkusit i jiné formy „léčby“ - a bez předpisu…

Coca colu ne!

Zejména jde o omezení konzumace tučných jídel, uzenin, sladkostí, bílého pečiva, instantních výrobků, vhodná nejsou ani slaná či ostře kořeněná jídla, přeslazené nápoje typu Coca-coly, ale i kupované džusy.

Naopak se doporučuje zařadit ve zvýšené míře zeleninu, ovoce, celozrnné pečivo, bílé maso, luštěniny, bílé jogurty, celozrnné obiloviny a těstoviny.

Mezi dalšími příznivě působícími faktory lze zmínit i červený a černý rybíz. Důležitý je i zvýšený příjem vitamínu B zmírňujícím stres.

Regeneraci kůže lze podpořit i beta carotenem a zinkem, vhodné jsou i dnes populární řasy chlorella  - přirozený zdroj potřebných vitamínů a minerálů.

V závažnějších případech lze - ovšem jen na doporučení odborníka - použít i biostimulační laser, který má protizánětlivý a regenerační účinek na kůži a pomáhá hojit jizvy.

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma