Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Cizrna, opomíjená luštěnina s oříškovým nádechem, je zdravou bombou!

Cizrna, opomíjená luštěnina s oříškovým nádechem, je zdravou bombou!
Luštěniny | zdroj: ThinkStock

Luštěniny jsou pro svou schopnost nadýmat často neprávem vyřazovány z našich jídelníčků. Jejich velký přínos pro lidské zdraví z nich ale dělá nezanedbatelnou složku zdravého stravování. Pokud zrovna nemáte v oblibě fazole či hrách, zkuste méně známou cizrnu! Její atypická chuť např. v polévce či pomazánkách překvapí nejeden mlsný jazýček. 

Všechny druhy luštěnin (hrách, fazole, čočka, sója) mají vysoký obsah bílkovin, vitaminu B a nerostných látek. V posledních letech se stále více, zejména na vegetariánských jídelních tabulích, dere do popředí cizrna neboli římský hrách. V našich podmínkách byla domestikována tzv. cizrna beraní. Je však známo kolem 43 druhů této luštěniny po celém světě.

Cizrna k nám přišla z Turecka a Sýrie, pěstuje se zejména na Blízkém východě, ale také v Mexiku či severní Africe. Svou podobou připomíná hrách, ale je větší. Její plody jsou nažloutlé a její chuť je připodobňována k lehkému nádechu oříšku. 

Cizrna Cizrna | zdroj: ThinkStock

Jednou z nejznámějších úprav cizrny je oblíbený hummus. Tato arabská pomazánka je vhodná pro letní dny, je velmi lehká a hlavně zdravá. Podává se s rozpečeným arabským chlebem a chutná skvěle. Základem je cizrna, pasta tahini (nejlépe zakoupená ve specializovaném arabském obchůdku), prolisovaný česnek, kapka citronové šťávy a na finální zakápnutí olivový olej. Všechny uvedené ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem, dle chuti každého dosolíme a můžeme podávat!

Zdroje:
Redakce, Wikipedia

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma