Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Budeme psát místo ypsilonu měkké i?

Budeme psát místo ypsilonu měkké i?
zdroj: tisková zpráva

Už jste slyšeli o změně, která byla předložena a projednávaná na Slovensku? Co kdyby se této změny chtěla účastnit i Česká republika? Co vy na to?

Chcete psát všude v textu, nehledě na pravidla spisovné češtiny, „i“? Některým by to určitěprospělo. „Lépe“ by se učili a výsledky ve škole by podle toho taky vypadaly. Ale k čemu by tobylo všem ostatním? K ničemu. Lidé by byli zmatení. A ještě dlouho by si na nové pravidlo zvykali. Nevěděli by si rady a pletli by se. „Přijde mi, že většina slovenského národa je čím dál hloupější a vše složité, nebo vyžadující nějakou inteligenční kapacitu se snaží odstranit z cesty... To byla moje první myšlenka. A dovolit si ji můžu, protože jsem sama Slovenka," řekla Veronika, studentka Slezské univerzity.

Ženy versus Muži

Vymizení ypsilonu by znamenalo posun žen o schod níže v jejich postavení ve společnosti. A to kvůli zobecnění sloves. Ve shodě podmětu s přísudkem bychom už nerozlišovali ženský a mužský rod.  „Možná by se tím zjednodušila výuka češtiny, ale to je tak jediný argument pro, který mě napadá. Jinak v tom vidím samé nevýhody, konkrétně třeba to, že teď se dá díky ypsilonu rozlišit rod už jen ze samotného slova, kdyby ho zrušili, potřebovali bychom další kontext a pomocná slova,“ řekla redaktorka Lucie. I kdyby šlo o ženy, které existovaly, v novém pravopise bychom napsali „bili“. Na to by mohly samozřejmě pohotově a racionálně reagovat feministky. A nadšené by určitě nebyly!

Vždyť se změní významy slov!

Psaní „i“ ve slovech, kde patří „y“, by dělalo neplechu i v samotném významu. Například u slovbyly x bili. Jak byste poznali rozdíl mezi tím, zda ženy někde byly, existovaly nebo jestli muži někoho bili, fyzicky napadali? Nepoznali. Možná ano, kdyby byly věty v kontextu dobře vysvětleny. Kdyby ne, nedošlo by třeba ke zrušení takových neurčitých slov? Asi ano, když se zaměříme na výpovědi svědků nebo na písemná obvinění. V těchto případech je přesnost ve vyjadřování nutná. Není přece jedno, jestli člověk někoho bil nebo někde byl. Tím by bylo ztížené i vyšetřování. Kdyby musel policista luštit, co chtěl vyslýchaný říct, to by čas určitě neušetřilo. A co školní diktáty? Ty by ztratily dosavadní smysl…

Zrušení některých hlásek z pohodlnosti

A co kdyby zrušení ypsilonu vyvolalo vlnu dalších nápadů? Třeba o tom, že by nebylo špatnézrušit i další hlásky. Proč bychom vlastně měli mít „k“ a „g“, „z“ a „s“, „p“ a „b“, když můžeme mít jen jedno písmeno z každé dvojice? To bychom se ale vrátili o velký kus zpátky v našem vývoji. To už se rovnou můžeme dorozumívat pomocí zvuků, nemyslíte?

A co knihy?

Kdyby se přece jenom stalo to, že bychom psali „i“ i tam, kde jsme doposud psali ypsilon, co by sedělo s knihami? To by se všechny musely znovu tisknout? A co by se stalo s těmi starými?To by se pálily na hranici? Dlouho uznávané s cenné písemné památky by byly najednou znehodnoceny. To by asi neprošlo. A jak by to po změně teda vypadalo? „Dobrí den, mohla bich vás poprosit o jedni oplatki, k tomu dvě papriki, dvě okurki a nějaké rohlíki. Děkuji.“ Už na pohled to vypadá hrozně! Bylo by hodně divné, kdybychom se češtiny v podobě, jak ji dnes známe, vzdali, když jsme o její jedinečnost bojovali v období národního obrození, no ne?

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma