Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi
zdroj: tisková zpráva

Přemýšlíte co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a nečerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí od 2. do 9. března špičky zahraničních filmů uplynulého roku, ale i zajímavé hosty domácí i zahraniční filmové scény v brněnském Velkém Špalíčku.

 MFF Cinema Mundi odstartuje slavnostním zahájením na náměstí Svobody s řadou známých tváří ve středu 2. března od 16 hodin. Oficiálně bude festival zahájen filmem Ostře sledované vlaky za osobní účasti režiséra Jiřího Menzela a filmové delegace v multikině ve Velkém Špalíčku od 19:30. Nejen tento film, ale mnohé další budou moci diváci navštívit na festivalu zdarma.

Kromě již avizovaného exkluzivního hosta, kostarické režisérky Hildy Hidalgo (O lásce a jiných běsech), se festivalu zúčastní Mircea Dan Duta z Rumunského kulturního institutu či slovenský režisér Jaroslav Vojtek (Hranice), tvůrci oscarového filmu Amadeus kameraman Miroslav Ondříček a výtvarník Theodor Pištěk. V jednání jsou také bangladéšský režisér Mostofa Sarwar Farooki (Osoba třetí, číslo jednotné), hosté z Ruska, ale i dalších zemí.

Workshopy a besedy na filozofické fakultě

Studenti budou mít jedinečnou možnost diskutovat s těmito hosty na speciálních workshopech a besedách, které se budou konat na půdě filozofické fakulty.

Čtvrtek 3. března bude věnován České televizi, která divákům zdarma představí například snímek Nespavost režisérky Lenky Wimmerové, Okno do hřbitova režiséra Vladimíra Michálka či kriminální příběh Zrozen bez porodu režiséra Filipa Renče a další. Všichni jmenovaní se osobně zúčastní projekce.

Festival pohltí celé Brno

Zatímco první ročník se konal pouze ve Velkém Špalíčku, letos bude hned několik míst, kde si milovníci filmu a dobré zábavy přijdou na své. Část programu se přesune do sálu Bakaly, kde bude probíhat festivalová sekce Český lev 2011, Oscar 2011, ale také novinka letošního festivalu - exkluzivní výběr filmů z dvojice zemí Rusko a Rumunsko.

Poslední zmíněná sekce představí například ruské drama Jedna válka, které získalo ocenění za nejlepší zahraniční snímek na Mezinárodním filmovém festivalu v Sofii. Diváci by si ale neměli nechat ujít ani rumunský dokumentární snímek Válka vln nebo ruské drama Ostrov.

Další projekce, které může navštívit veřejnost zdarma, se odehrají na Fakultě sociálních studií MU.

Bohatý doprovodný program

Cinema Mundi nejsou jen zajímavé filmy, ale i bohatý doprovodný program. O ten se postará skvělý DJ Jirka Flaisig Hitrádia Magic Brno od 2. do 4. března odpoledne na náměstí Svobody. Ve večerních hodinách pak také zahraje pro lepší náladu ve foyer multiplexu Velký Špalíček od čtvrtku do neděle.

Připraveny jsou také ochutnávky exotických koktejlů peruánské ambasády spojené s promítáním snímku Proti proudu, výstava fotografií Zima v Bukovině, pouliční divadlo, Malé divadlo kjógenu, kapela URband, zpěvák skupiny Čankišou Karla Heřmana a další.

Více informací najdete na www.cinemamundi.info

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma