Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Braňme se! Aneb co se vejde do kabelky

Braňme se! Aneb co se vejde do kabelky
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Investovat do svého bezpečí se vždy vyplatí, proto vyrazte do některého army shopu a vybavte se pro případ ohrožení.

Byly jste už, holky, někdy v army shopu? Pokud ne, je to velká chyba. Nebezpečí dnes číhá na každém rohu, a pokud vás zatím nepotkalo, máte štěstí. Neznamená to ale, že se vás bude držet navždy. Můžete se dostat do situace, kdy vám bude nějaká ta věcička, kterou jste mohly mít po ruce, chybět. Army shopy nabízejí velké množství prostředků k sebeobraně, které se vejdou do každé kabelky. Prodavači neočekávají od zákaznic přehled v sortimentu a rádi poradí a předvedou, jak se s čím zachází.

Nejlepším sebeobranným prostředkem do kapsy či kabelky je pepřový sprej. Můžete se s ním setkat i pod názvy pepřák, kasr (kapesní aerosolový rozprašovač) či paralyzér. Slouží k sebeobraně při loupeži, přepadení či jiném činu vykazujícím známky násilí. Protivníka tento prostředek dočasně paralyzuje, způsobí pálivou bolest očí a dýchacích cest, příp. pokožky, a může způsobit i dočasnou slepotu. Působí i na zvířata. Může si vybrat mezi dvěma konzistencemi, a topěnou nebo sprejem. Výhoda pěny je ta, že je ihned zřejmé, kam dopadla, nevýhodou je neodolnost proti větru. V případě klasického spreje není na první vidět, zda byl cíl zasažen, ale výhodou je delší dostřik (čím větší objem, tím delší dostřik). Hlavní látkou, kterou pepřový sprej obsahuje, je kapsaicin. Získává se z paprik, nejčastěji z chilli papriček, podle kterých sprej získal název - říká se jim také kajenský pepř. Tyto spreje se dají sehnat už od 50 korun.

Mnohé z vás jistě překvapí obranný prostředek s názvem osobní alarm. Je to v podstatě malý přívěšek např. na klíče, který má vestavěnou hlasitou sirénu a blikající LED pro noční zviditelnění. Starší lidé jej mohou využít pro přivolání pomoci při zdravotních potížích. Pro aktivaci poplašných upozornění je třeba vytrhnou poutko z přívěšku. Osobní alarm lze používat opakovaně, to je jistá výhoda oproti pepřovému spreji, který bývá na jedno použití. Výhodou je také cena, která se pohybuje okolo 60 korun. Nicméně nevýhodou je, že v okolí nemusí být nikdo, kdo by přišel na pomoc. Neposlouží vám tedy jako obrana útokem, ale spíše pro odrazení útočníka či výstrahu. Jistě ale stojí za zvážení, nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit.

Bezpečnostní taška se může hodit při každém cestování. Lze do ní schovat cennosti a pevně přichytit do vnitřní části batohu či kabelky, nebo pověsit na krk a schovat pod bundu či tričko. Skvěle tak své cennosti uchráníte před kapsáři. Její rozměry bývají kolem 15x15 centimetrů, a bývá placatá, pro skladnost a nenápadnost. Její cena se pohybuje okolo 100 korun.

Pokud vás někdy v nočním městě přepadne strach, cítíte-li se nejistě, když jdete tichou noční ulicí domů nebo jste nuceny brzy ráno či naopak pozdě v noci cestovat vlakem či MHD, pojistěte se. Děláte to přeci jen pro sebe a svoji bezpečnost. Pokud se i přesto stane, že nebudete mít u sebe žádný prostředek určený k sebeobraně, použijte klíče, voňavku či antiperspirant. Alespoň na chvíli vás to zdrží a protivníka při nejmenším omámí. Klíče mějte pro jistotu v ruce vždy, když se budete cítit nesvé.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma