Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Asklepion varuje - mateřská znaménka mohou být smrtící

Asklepion varuje - mateřská znaménka mohou být smrtící
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Maligní melanom, kožní nádor z pigmentových buněk (melanocytů), je jedním z nezhoubnějších nádorů. Chová se velmi agresivně a rychle metastazuje do dalších orgánů. Čím déle na kůži zůstává, tím se zvyšuje riziko jeho šíření a snižuje šance na vyléčení a přežití.

Melanom ročně zabíjí 60 000 lidí a v České republice je každý rok diagnostikováno 1500 nových případů! Stačí přitom jednou ročně absolvovat vyšetření znamének a nebezpečně vypadajících pigmentací u zkušeného dermatologa.

Počítačové  změny

„Na našem pracovišti provádíme diagnostiku digitálním dermatoskopem Dermogenius, který  znaménko padesátkrát zvětší, počítačově ho zpracuje a údaje uloží. Ty lze každý rok porovnat a přesně sledovat, jestli se v něm dějí nějaké změny,“ říká MUDr. Katarína Třísková, dermatoložka Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny v Praze.

Na základě vyšetření stanoví lékař postup odstranění znaménka. „Útvary, u nichž máme sebemenší podezření na melanom, odstraňujeme chirurgicky a odesíláme do laboratoře na histologické vyšetření,“ dodává doktorka Třísková.

I letos se lékaři z Asklepionu připojili k mezinárodní kampani na podporu boje proti tomuto smrtelnému onemocnění. V sobotu 28. května bezplatně poskytnou vyšetření kůže a navíc každé třetí znaménko u jednoho pacienta odstraní zdarma!

Jak se melanom projevuje?

Mezi nejvýznamnější faktory, které se podílejí na vzniku melanomu, patří ultrafialové záření, zejména UVB, genetická dispozice, výskyt zvýšeného počtu névů v dětském věku na místech vystavených slunečnímu záření či pozitivní anamnéza s výskytem melanomu v rodině.

V případě, že zpozorujete na kůži minimálně dvě z těchto změn, mohlo by se jednat o nádorové onemocnění kůže. Jde o asymetrii, ohraničení (znikají neostré okraje, výběžky, zářezy), změna barvy na hnědou až černou, průměr větší než 5 milimetrů či  vyvýšení kdy znaménko náhle roste do výšky nebo se zvětšuje.

V klidu by vás nemělo nechat ani svědění, pálení, šupinatění, případně krvácení znaménka. Ve všech těchto případech byste měli co nejdříve vyhledat dermatologa.

Znaménka, pigmentace, ale také bradavice, výrůstky a další neestetické kožní změny odstraní v Asklepionu lasery AlexLAZR, Ellipse Flex nebo Vbeam. Kontakt: http://www.asklepion.cz/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma