Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Andy Warhol na Hlubokou táhne desetitisíce

Andy Warhol na Hlubokou táhne desetitisíce
Andy Warhol | zdroj: Redakce

Projekt Andy Warhol – Zlatá šedesátá v Hluboké nad Vltavou je mimořádně navštěvovaný. Do Alšovy jihočeské galerie si již našlo cestu více než deset tisíc návštěvníků. „Jubilejní návštěvnice přijela na Hlubokou se svojí maminkou a babičkou až z Blatné,“ říká autor projekt Daniel Hovorka. 

Expozice zahrnuje více než 200 exponátů – od velkoformátových sítotisků až po osobní předměty autora. „Ukázalo se, že Andy Warhol Čechy zajímá a dokáží za ním přijet do jižních Čech,“ říká Miroslav Houška a upozorňuje na zajímavou skutečnost, že většina návštěvníků jede pouze na výstavu a ne na zámek, jak by se mohlo zdát. Výstava je přístupná veřejnosti do konce měsíce září každý den.

Alšova jihočeská galerie letos vystoupila z řady a uspořádala jedinečnou výstavu, která přibližuje život a dílo Andyho Warhola. Raritní je sbírka více než 30 obalů LP desek navržených právě Warholem. Aleš Seifert, ředitel galerie, k tomu dodává: „Obaly LP desek jsou opravdovým bonbonkem výstavy. Je možné na nich sledovat Warholovu proměnu grafického pojetí v dlouhodobém horizontu od padesátých let do konce jeho života v r. 1987.“

Atmosféru 60. let skvěle dokresluje i replika Warholova slavné dílny The Factory.  „Návštěvníci si zde mohou vlastnoručně vyzkoušet techniku sítotisku, kterou Andy Warhol používal a tvořil,“ říká Houška a dodává, že právě tato aktivita sklízí kladné ohlasy. Součástí výstavního prostoru je i art shop. „Vedle suvenýrů vyrobených vlastní rukou budou k dispozici i další upomínkové předměty, mezi mnohými knihy, plakáty a další drobnosti,“ upozorňuje Miroslav Houška, kurátor výstavy.

Zdroje:
Redakce, www.warhol2013.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma