Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

7 tipů, jak ušetřit za energie v domácnosti

7 tipů, jak ušetřit za energie v domácnosti
zdroj: tisková zpráva

Také se vždy děsíte čísla na vyúčtování za elektřinu? A přitom je tak snadné na energiích ušetřit. Za elektřinu to bývá nejvíce, zejména pokud ji využíváte i k vytápění nebo ohřevu vody. Jelikož ještě nemáme elektrickou energii, která by nezatěžovala životní prostředí, je třeba nad jejím využíváním přemýšlet v širším kontextu, díky čemuž i výrazně ušetříte.

Jaké jsou nejčastější chyby při spotřebě energií?
Možná si myslíte, že přece s energiemi zacházíte šetrně, nesvítíte, když to není nutné, nenecháváte zapnuté spotřebiče a přístroje. Chyby ale dělá každý a k těm nejčastějším jich patří hned několik:

  • vytápění na víc stupňů, než je potřeba
  • používání starých kotlů
  • používání špatných žárovek
  • používání starých spotřebičů
  • drahé služby dodavatelů energií

Jak tyto chyby napravit a ušetřit?
Držte se několika jednoduchých tipů, které vám pomohou snížit výdaje za energie a našetřit si například i na nové auto nebo na vysněnou dovolenou.

1. Chytré vytápění
Topení je často tím největším žroutem energie. Samozřejmě neříkáme, že byste topit neměli vůbec, ale jděte na to chytře. Základ je kvalitní vytápěcí systém s možností regulace. Samozřejmostí je i správná teplota (v obývaných místnostech se doporučuje maximálně 21 stupňů Celsia). Velkou sumu ušetříte i se správným, moderním plynovým nebo kondenzačním kotlem.

2. Investice do nových spotřebičů
Stará pračka nebo lednice mají výrazně vyšší spotřebu elektřiny. Investovat do nových úspornějších spotřebičů se tak odrazí i na vyúčtování. Vybírejte spotřebiče s energetickou náročností A+ a vyšší, nejlepší jsou A+++. I když se zhrozíte nad jejich pořizovací cenou, vězte, že dlouhodobě se vám koupě nové úsporné pračky nebo myčky na nádobí vyplatí.

3. Úsporné osvětlení
Úsporné mohou být i žárovky, které používáte. Vyhněte se starým žárovkám a vyměňte je za úsporné. Nezapomínejte ani na to, že byste měli svítit jen tam, kde to potřebujete a jen tak dlouho, jak to potřebujete. Nenechávejte rozsvíceno v místnostech, pokud se v nich nepohybujete, tento zlozvyk vás může přijít pěkně draho.

4. Venkovní žaluzie s termoregulačním efektem
Velkou úsporu vám zaručí i investice do venkovních žaluzií. Tento typ žaluzií totiž poskytuje vysoký stupeň zastínění a má také termoregulační efekt. To znamená, že žaluzie zajistí snížení tepelné ztráty a zabrání prostupování tepla do interiéru. Díky tomu ušetříte za chlazení a klimatizaci. Navíc vám takové venkovní žaluzie odcloní i přímé sluneční paprsky a do interiéru se dostane jen rozptýlené světlo. V letním období tak žaluzie pomohou snížit teplotu v interiéru a v zimě naopak zabrání jejímu úniku. Obecně vám ušetří až 25 % ze spotřeby energií.

5. Změna dodavatele energií
Možná se to zdá jako banalita, ale změnou dodavatele můžete výrazně ušetřit. Stačí si porovnat jednotlivé ceny dodavatelů a vybrat si toho, který poskytuje levnější služby. Vždy si však daného dodavatele prověřte a pročtěte si recenze od stávajících zákazníků.

6. Šetrné mytí nádobí a praní
S myčkou na nádobí se mnoha lidem zjednodušil život. I tak ji ale často lidé nevyužívají správně. Pokud chcete ušetřit, pouštějte myčku vždy až v momentě, kdy je plná. Také se snažte využívat úsporný program.
Při praní se držte nižších teplot, prádlo se vypere i ve 30 stupních. Pokud můžete, vyberte program, který je kratší a úspornější a jestli nemusíte, prádlo nepředpírejte. A také perte až když máte plnou pračku.

7. Pozor na klimatizaci
Klimatizace patří k nejnákladnějším řešením, co se spotřeby energie týče. Abyste ušetřili, vždy nechávejte okna zavřená, pokud ji máte puštěnou. S úsporou pomohou i již zmiňované venkovní žaluzie či rolety, které dovnitř nepropustí tolik tepla.

Ušetřit může každý. Stačí dodržovat několik zásad při využívání energií a částka na vyúčtování klesne hned. A jakých chyb se při spotřebě energií dopouštíte vy?

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma