Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

26. červen - Den, kdy vyšel Harry Potter

26. červen - Den, kdy vyšel Harry Potter
zdroj: tisková zpráva

Před patnácti lety se na pultech knihkupectví objevila kniha, která odkojila jednu generaci. Víte, jaké okolnosti provázely její vznik?

Harry Potter. Příběh, který vám snad už ani nemusím představovat. Dějovou linku i charaktery by zvládl popsat snad každý. Víte však například, která osoba byla předobrazem pro postavu Rona Weasleyho? Objevily se v knize některé skutečně žijící osoby? A co má společného populární sága s díly velikána Shakespeara? Čtěte dál a dozvíte se zajímavosti, které jste (doufám) ještě nikdy neslyšeli.

HARRY HRNČÍŘ

Jistě všichni víte, že příjmení hlavního hrdiny znamená v překladu „hrnčíř“. Proč by Rowlingová dala postavě, po které je celá sága pojmenovaná, tak obyčejné jméno? Když byla Joanne malá, často si hrála s dětmi ze sousedství a ty byli hrdými nositeli příjmení Potter. Jeden z jejich kamarádů z dětství byl i Ian Potter.

Rowlingová i Harry slaví narozeniny ve stejný den. Spisovatelka se narodila 31. července 1965, Harryho nechala narodit o patnáct let později, 31. července 1980.

Ford Anglia ve skutečnosti vlastnil autočin přítel Séan
Ford Anglia ve skutečnosti vlastnil autočin přítel Séan

RON ALIAS SÉAN

Předlohou pro postavu Rona byl Joannin spolužák z univerzity Séan. Byli to velmi dobří přátelé, Séan Joanne vždy brával na výlety ze zapadlého městečka, ve kterém bydlela. Právě jemu věnovala Rowlinogová druhý díl ságy. „Séanu P. F. Harrisovi, řidiči, který vždycky práskne do bot, a příteli do nepohody.“

Séan byl vlastníkem rozkošného tyrkysově zeleného Fordu Anglie. Stejným autem letěli Harry s Ronem do školy, když zmeškali vlak do Bradavic, a stejné auto jim zachránilo život, když prchali před pavouky v Zapovězeném lese.

Sama spisovatelka se šíleně bojí pavouků. Její fobii v knize „zdědil“ Ron.

Ti pavouci!
Ti pavouci!

SHAKESPEARE, SHAKESPEARE, VŽDY NA TEBE DOJDE…

Jedním z oblíbených spisovatelů Rowlingové byl Shakespeare. Ze hry svého oblíbence si vypůjčila jméno hlavní hrdinky Zimní pohádky – Hermiony.

Ve čtvrtém díle se koná Bradavický ples na počest šampionů účastnících se Turnaje tří kouzelnických škol. Pečlivý čtenář si jistě pamatuje název kapely, která na plese hrála. I název skupiny – Sudičky (The Weird Sisters) – má odkazovat na dílo Williama Shakespeara, konkrétně na hru Mackbeth (sudičky, které na začátku hry Mackbethovi prorokují, že se stane králem).

Hermiona a Ron na vánočním plese
Hermiona a Ron na vánočním plese

ŽIJICÍ ALCHYMISTA

V prvním díle se kamarádi snaží vypátrat, kdo to je Nicolas Flamel. Byl to spolupracovník Albuse Brumbála a zároveň tvůrce Kamene mudrců. Alchymista stejného jména skutečně žil v Paříži, kde je po něm a jeho ženě dokonce pojmenováno několik ulic.

Ještě jedna postava v knize je skutečná. Je jí nebelvírská studentka Natalie McDonalová. Natalie poslala Rowlingové nadšený e-mail, protože byla velkou fanynkou jejich knih. Než spisovatelka stačila dívence odpovědět, zemřela Natalie na rakovinu. E-mail s autorčinou odpovědí přišel den po její smrti. Spisovatelka však udržovala kontakt s její matkou a poté se rozhodla Natalii zařadit do čtvrtého dílu.

Atrakce pro turisty na londýnském nádraží King´s Cross
Atrakce pro turisty na londýnském nádraží King´s Cross

DALŠÍ PERLIČKY

Vlak do Bradavic odjíždí z londýnského nádraží King's Cross. Rowlingová ho volila proto, že se na něm seznámili její rodiče. Na nádraží dokonce vznikla přepážka devět a tři čtvrtě, aby ji bradavičtí studenti nemuseli hledat. :-)

Jméno bradavického ředitele Brumbála znamená ve staré angličtině čmelák.

Rowlingová velmi obdivovala své dědečky. Pojmenovala po nich členy Záchranného autobusuStana a Ernieho.

Příběh o Harrym psala Rowlingová v kavárně Nicolson´s v Edinburgu. Ta je dnes restaurací, přejmenovala se na „The Elephant House“ a stala se poutním místem všech fanoušků a amerických turistů. Každý si přeje vidět místo, kde vznikla legendární sága!

Místo, kde vznikl legedární příběh o Harry Potterovi - The Elephant House

Místo, kde vznikl legedární příběh o Harry Potterovi - The Elephant House

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma