Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zemřela Eva Pilarová. Ať zní její Rekviem!

Zemřela Eva Pilarová. Ať zní její Rekviem!
Eva Pilarová, pěvecká legenda | zdroj: Profimedia

Do nebe mezi zpívající anděly odešla Eva Pilarová, ikona šedesátých a sedmdesátých let minulého století. 

Eva Pilarová byla zpěvačkou s jedinečným a nezaměnitelným sopránem. Dokázala jím burácet, dráždit i hladit.

Navždy se odmlčela. Zemřela v sobotu 14. března ve věku osmdesáti let.

Zpěv jako živá voda

Patřila k největším zpěvačkám české hudební historie. V roce 1965 složil Pilarové v Praze poklonu jazzový velikán Louis "Satchmo" Armstrong. Přišel si ji poslechnout do Semaforu a její zpěv ohodnotil jako great (znamenitý).

Mezi obdivovatele Evy Pilarové patřil spisovatel Josef Škvorecký. Dal jí příznačnou přezdívku Fitz-Pilarová (podle jazzové zpěvačky Elly Fitzgeraldové), napsal pro ni roli ve filmu Zločin v šantánu a zmínil ji v několika svých povídkách. 

zdroj: YouTube

Hudbě se brněnská rodačka Pilarová, za svobodna Bojanovská, věnovala od mládí. Zpívala v kostelním sboru, na JAMU studovala operní zpěv. Tíhla však ke swingu i jazzu a zpívala pochopitelně také pop. 

Začínala v divadle Semafor po boku Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Potom vystupovala s Waldemarem Matuškou a Karlem Štědrým v Rokoku. Třikrát, v letech 1964, 1967 a 1971, vyhrála anketu Zlatý slavík.

"Zpívání pro mě bylo živou vodou. Nikdy mě nepřestalo bavit," řekla loni v rozhovoru pro ČT.

Živou vodou mohl být pro mnohé posluchače její zpěv. Mezi její největší hity kromě Rekviem patří Hrom aby do tě, lásko, Noc a den, Oliver Twist, Láska nebeská, Tam za vodou v rákosí nebo Dotýkat se hvězd. Všechny songy mají jedno společné - jsou to klenoty české populární hudby.

Pilarce s úctou

V roce 1977 podepsala Pilarová antichartu. Později se za to omluvila. Řekla, že ji podpis "strašně tížil" a že ji potěšilo, když jí chartisté za omluvu děkovali.

Loni v září slavila osmdesáté narozeniny a křtila nové CD. Po operaci ledvin ale musela zrušit šňůru koncertů a v posledních měsících byla upoutána na lůžko. Pečovaly o ni boromejky v pražských Řepích.

Mnohým z těch, kteří pamatují zlatá šedesátá, zůstane v paměti jako noblesní a charismatická plavovláska. Říkalo se jí sice familiérně Pilarka, ale vyslovovalo se to s úctou.

Mám za to, že za její odkaz se dají pokládat slova z refrénu písně Rekviem (viz video):

Má píseň dál světu zpívá,
Má píseň z kříže se dívá…

R. I. P.

-----------------

(Pro opatření, která mají omezit šíření koronaviru, se poslední rozloučení s Evou Pilarovou neuskuteční.)

Zdroje: