Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Zemědělci protestovali po celém Česku proti politice EU a vlády

Zemědělci protestovali po celém Česku proti politice EU a vlády
Protest zemědělských odborů před úřadem vlády - ilustrační foto | zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Proti dotační politice vlády a Evropské unie dnes v Česku protestovala část zemědělců. Žádali přehodnocení unijních cílů v zemědělství a kritizovali přesun peněz směrem k menším farmářům. Protest se konal během neformálního setkání unijních ministrů zemědělství a rybolovu v Praze.

Kromě hlavního města dali farmáři najevo nespokojenost i v krajích, kde vyjeli na silnice s traktory a další zemědělskou technikou. S protesty, které pořádaly Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR, nesouhlasí Asociace soukromého zemědělství ČR. Ta sdružuje hlavně malé farmáře a vládní změny ve financování podporuje.

Před pražským Kongresovým centrem, kde se konalo zasedání evropských ministrů zemědělství, se dnes dopoledne zúčastnily protestní akce desítky lidí. Organizátoři akce rozdávali lidem brambory a jablka s heslem, že může jít o poslední produkty českého zemědělství. Martin Pícha ze Zemědělského svazu ČR varoval před tím, že v budoucnu hrozí potravinové krize.

Zemědělský svaz a Agrární komora dnes v Praze představily společné memorandum, které podepsalo 14 zemědělských organizací z devíti unijních států. Od vlád a EU požadují kromě stanovení maximálních cen energií také kompenzace vysokých cen hnojiv a dalších nákladů. Z dlouhodobého hlediska požadují více peněz ze Společné zemědělské politiky EU kvůli environmentálním ambicím unie.

Do protestních akcí se dnes zapojili i zemědělci v regionech. „Vadí nám stále se zvyšující požadavky na zemědělce, zpřísňují se podmínky hospodaření, které vedou k propadu produkce a ke zvyšování nákladů,“ řekl ČTK předseda Zemědělského družstva Mladotice na Plzeňsku Tomáš Polcar. Po okresních silnicích v okolí krajského města dnes proto na protest projelo 13 velkých traktorů a řezaček s transparenty.

Jízdou zemědělské techniky po silnicích se dnes protestovalo také na východě Čech. Farmáři kolem 09:00 vyrazili na deset tras v okresech Hradec Králové, Jičín, Náchod a Rychnov nad Kněžnou „Lidé si nás všímali, dali jsme o sobě vědět,“ řekl ČTK místopředseda okresní Agrární komory v Hradci Králové Jiří Černý, který jeden z traktorů řídil.

Desítky sedláků vyjely se zemědělskými stroji také na jihomoravské silnice. Někde způsobili dlouhé kolony aut, například na vytížené silnici první třídy 43 na Blanensku.

Kolona 12 traktorů projela na protest proti nynější podobě evropské a české dotační politiky také centrem Olomouce. Nespokojení zemědělci stroje označili českými vlajkami a transparentem. V čele kolony jel traktor se symbolickým černým praporem.

Protestujícím českým zemědělcům vadí politika Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Podle protestujících zemědělců by měly být cíle dohody přehodnoceny a odloženy. Zároveň žádají změny při prodejích emisních povolenek, které jsou podle zemědělců likvidační.

Od začátku roku rovněž kritizují změnu dotační politiky na období mezi lety 2023 až 2027. Vláda v lednu rozhodla o přesunu větší části peněz k menším farmářům. Svazy tvrdí, že vláda bere peníze firmám, které vyrábějí většinu potravin v Česku.

Především malé farmáře v Česku sdružuje Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), která se od dnešních protestů distancovala. Akce byla podle ní pořádaná na objednávku úzké skupiny majitelů největších agropodniků. Vládní změny dohodnuté s většinou zemědělských organizací nebudou mít podle ASZ ČR negativní dopady ani na velké zemědělské podniky. „Nynější zemědělská politika jistě není ve všem ideální, ale po mnoha letech konečně vykročila správným směrem,“ uvedlo vedení asociace.

Zdroje: