Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Zemanova cesta od dětského porna ke 'kyberčučkařům'

Komentář: Zemanova cesta od dětského porna ke 'kyberčučkařům'
Miloš Zeman, odborník na slovo vzatý | zdroj: Profimedia

Miloš Zeman znovu zabrousil do kybernetiky. Tentokrát na straně čínské vlády v kauze Huawei, v níž se Andrej Babiš motá jako vítr v bedně.

Český prezident se v projevu na svatého Štěpána (přepis zde) vysmál 'kyberčučkařům' z Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), varujícím před 'cinknutým' softwarem i hardwarem čínských korporací Huawei a ZTE.

Proč ne? Miloš Zeman je přece odborník na slovo vzatý - prezident-ajťák. Pamatujete, jak se v první prezidentské kampani chlubil, že zvládá top techniku – mobil Aligator pro seniory? A o jeho kvalifikaci svědčí i to, že si na kompu 'omylem' pustil dětské porno. (Hrad za touto provokací 'odhalil' zlotřilé hackery z Alabamy.)

Čínská mandelinka?

Kauzu spojenou se zařízením čínských společností nazval vrchní velitel ve zmíněném projevu špionománií. "Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokáží samy ubránit," pravil Zeman a mobily Huawei přirovnal k mandelince bramborové, kterou komunistická propaganda prohlásila za zbraň imperialistů.

mandelinka-sekora Mandelinka, americký brouk požírající úrodu na polích zemí socialistického tábora | zdroj: Americkecentrum.cz

Pravda, alarm před čínskou technikou může být krapet přehnaný. Zemanovo podobenství s mandelinkou je však přemrštěné neskonale víc.

Je jasné, že Číňané mají zájem nejen o obchod, ale také o vliv. Míra, s jakou čínské vedení využívá digitální techniku při šmírování lidí, je přitom pro západní společnost šokující. A tak zní vcelku logicky, když Trumpova vláda vyzývá západní spojence (se kterými nakládá jako s protivníky), aby nenasazovali do připravovaných 5G mobilních sítí čínskou techniku. Varuje, že by se jejich komunikace mohla zmocnit čínská vláda.

Český úřad pro kyberbezpečnost přitakává a upozorňuje, že čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech součinnost při zpravodajských aktivitách.

Něco na té hrozbě bude, byť z jejího pozadí vyčuhují americké zpravodajské a obchodní zájmy.

Strýček Sam se zlobí

Strýčka Sama nepochybně štve, že čínské firmy mohou americkou Národní bezpečnostní agenturu (NSA) zbavit možnosti sledovat internetovou komunikaci, a to i v zahraničí. Zajímavě o tom píše deník New York Times (tady). Popisuje, jak NSA sbírá informace ze sítě pomocí bezpečnostních děr, které americké technologické firmy nechávají ve svých systémech a které bezpečnostní agentura zná a využívá.

Pokud by Huawei tyto společnosti vytlačila, mohli by získávat informace na zlatém podnosu Číňané. Američané by se k nim dostávali jen obtížně.

Zanedbatelná pochopitelně není ani byznysová stránka věci. Huawei teď na Západě expanduje. Nabízí lepší ceny i servis než americké firmy. Američané to přirozeně nesou s nelibostí.

V jaké míře jsou za varováními před čínskými firmami bezpečnostní rizika a v jaké ta obchodní a zpravodajská, si však netroufám odhadnout.

Americké zpravodajské služby samy odposlouchávají a špehují i své spojence. A dělají to leckdy také špionážní centrály v jiných západních státech. Nahlíženo z Česka by se ovšem dalo říct, že je lépe, když nás sledují spojenci z Evropské unie a NATO, než Číňané.

Dá se snad soudruhům z Pekingu věřit, že při prvním vážném konfliktu nám mobily nevypnou? Lehkost, s jakou nechali zmizet poradce českého prezidenta, ale i ředitele Interpolu, ukazuje, že bychom se před nimi měli mít na pozoru.

Babiš jako vítr v bedně

Andrej Babiš se v kauze motá jako vítr v bedně. Bezprostředně po varování úřadu pro kyberbezpečnost premiér nařídil, aby se přístrojů od firmy Huawei zbavil celý Úřad vlády. Po zasedání Bezpečnostní rady státu to ale označil za "unáhlený krok". Na radě se dovtípil, že varování se týká jen systémů, které patří do kritické informační infrastruktury anebo klíčových informačních systémů, jichž je pouze několik desítek.

Kdosi ho také upozornil na drobný detail – na to, že se Huawei chystá v Česku investovat 8,6 miliardy korun.

A tak Babiš vynadal kyberšpionům za to, že mu dali "zavádějící informace". Nato vyhověl žádosti čínského velvyslance a téma s ním probíral na osobní schůzce.

Hned po ní čínská ambasáda na své facebookové stránce (tady) vyvěsila prohlášení, které dokládá, že Číňanům sloužíme jako rohožka, o kterou čistí podrážky svých bot. Píše se v něm: "Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí."

Babiše naduté prohlášení mocnosti nadzvedlo. Jak by ne. Jenže na čínskou smeč si naběhl sám. Copak premiér musí promptně o svátcích vyhovět čínskému ambasadorovi, který žádá o audienci?

Připomíná to situaci po předloňském setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou. Tehdejší čínská velvyslankyně zadupala a představitelé českého státu padli na kolena. Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka (tehdy premiér), Jan Hamáček (předseda sněmovny) a Milan Štěch (předseda Senátu) podepsali dopis (zde), v němž ujistili čínské komunisty, že stojí o vzájemnou spolupráci a Hermana prohlásili za černou ovci.

Stejně jako nyní v případu Huawei tehdy následovala arogantní odpověď čínské vlády, která vzala dopis "na vědomí" a vzkázala, že nemůže "zůstat jen u slov, ale že očekává činy".

Co vím, to vyzvoním

Na závěr zpátky k prezidentovi. Tečkou budiž stručné hodnocení kybernetické bezpečnosti na Pražském hradu. Aspoň tam je situace jasná.

Samotný Miloš Zeman jen občas usedá ke kompu (snad mu ajťáci konečně vytvořili rodičovský zámek) a mobil vůbec nepoužívá. Hrad, jak jinak, je přitom zásoben mobily právě od firmy Huawei. Odvděčuje se za to propagací čínské firmy, třeba na hradním webu (mimo jiné tady).

Bezpečnostní riziko mobilů Huawei na tomto místě je nicméně nulové. Důvod je nasnadě: Zeman a jeho partička Číňanům všechno vyzvoní osobně.

Zdroje:
Vlastní