Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Ať žije Asad a sankce pryč! Zeman si s Putinem notoval

Ať žije Asad a sankce pryč! Zeman si s Putinem notoval
Zeman a Putin v Soči | zdroj: Profimedia

Rusky a s úsměvem. Prezident Miloš Zeman se v Soči setkal s ruským prezidentem. Notovali si spolu o sankcích, Asadovi a pivu.

Za vysokým plotem, v příjemném a navzdory listopadu doposud hrajícím barvami lesíku stojí luxusní budovy. Bočarov Ručej, oblíbené místo sovětských vůdců a ruských prezidentů se nachází v centru Soči, je ale dokonale skryto. Místní však vědí, kdy tu Vladimir Putin úřaduje. Jakmile ulice letoviska zaplní enormní množství policistů, je všen jasno: vládce Kremlu pobývá na černomořském pobřeží.

Prezidentská dača je mnohohektarový komplex několika budov. Mezi nimi se proháněl Putinův labrador Konni. Teď by tu měl žít její nástupce Buffi. Stěny rezidence byly svědkem okázalých večírků, zatýkání, významných návštěv i osudových rozhodnutí.

Traduje se, že po neúspěšném puči kovaných komunistů v srpnu 1991 tu Boris Jelcin plánoval definitivní demontáž Sovětského svazu.

Pro českého prezidenta Miloše Zemana, jak se sám nechal slyšet během zářijové návštěvy New Yorku, kde se zúčastnil všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN, setkání s Vladimirem Putinem v jeho sočinské dače je vyznamenání. A opravdu, ruský prezident tu se státníky jedná o osudu světa. Ale spíš proto, že mu je na teplém jihu lépe, než v Kremlu.

Také pro Zemana je návštěva Soči příjemným startem náročné pětidenní cesty po Rusku. Traduje se, že na Putinově dače si zahraniční hosté pochutnávají na místní rybě a delikatesním šašliku. A pokud bude mít český prezident chuť, může si zameditovat nad dalším konfliktem. Pár desítek kilometrů od rezidence se nachází neuznaná a Ruskem měkce anektovaná Abcházie, která se začátkem 90. let odtrhla od Gruzie.

Malý domek za plotem

Schůzka obou hlav států proběhla v malém dvoupatrovém domku hned u vrat rezidence. V minimalistické místnosti s krbem a designovými lustry. Uprostřed byla umístěna křesla pro prezidenty a po stranách další pro delegaci. Česko, podobně jako během předchozí návštěvě před dvěma lety, reprezentoval kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák. Velvyslanec Vladimír Remek se užší schůzky nezúčastnil.

IMG_20171121_132124 Křesla delegátů | zdroj: Jiří Just

Miloš Zeman sám, bez doprovodu ochranky, vešel do místnosti. Jen co si podal ruku s Vladimirem Putinem, pochválil předchozího návštěvníka rezidence. "Zvítězili jste v Sýrii, protože (Asad pozn. red.) kontroluje prakticky celé území Sýrie kromě malých částí. Ale nakonec, je to demokraticky zvolený prezident," prohodil rusky Zeman.

Český prezident hovořil s Putinem bez tlumočníka. Žurnalisté prý musí umět rusky, prohlásil k hloučku stojící podél zdi. To ruské novináře notně pobavilo.

Zeman se Putinovi pochlubil, že společně s ním do Ruska přiletělo 140 zástupců českých firem. To je prý desetkrát víc podnikatelů, než s ním letělo do Francie. "Protože trh pro Česko je spíš tady, než ve Francii," bez zaváhání odpověděl ruský prezident.

Jednání obou prezidentů za zavřenými dveřmi trvalo hodinu a půl. Novináři si z dlouhé chvíle dopřávali kávu a skromně obložené chlebíčky. Vztahy mezi Moskvou a Prahou je příliš nezajímali. Spekulovali, kdy Vladimir Putin oznámí svou kandidaturu na prezidenta. Počtvrté.

Na pivo sankce neplatí

Schůzka Putina se Zemanem se lehce protáhla. Nejdříve z jednací místnosti vyšel velvyslanec Vladimír Remek, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a kancléř Vratislav Mynář. Za nimi šel šéf Gazpromu Alexej Miller. Ruská média naznačují, že předmětem jednání obou prezidentů mohl být kontroverzní plynovod Nord Stream 2, který má dodávat plyn přímo do Evropské unie bez tranzitu přes Ukrajinu, ale i Polsko.

Dveře se otevřely a o poznání unavenější hlava českého státu usedl za stůl. Pán Kremlu také působil lehce přešle. Společně s prezidenty přišel Zemanův poradce Martin Nejedlý, který byl na jednání do samého konce.

IMG_20171121_151400 Obsluha prezidentů | zdroj: Jiří Just

Následovalo tradiční vyjmenování úspěchů. Vše, co bylo předem avízováno. Prezident ČR zdůraznil, že v průběhu návštevy české firmy podepíší 13 smluv v hodnotě přes 20 miliard korun. Deset smluv v Moskvě a tři během poslední zastávky před návratem do Česka v Jekatěrunburgu.

Ruský prezident uvedl, že vzájemný obchod v letošním roce má pozitivní dynamiku. Vzájemný obrat zboží v první polovině roku 2017 vyrost o bezmála o 45 procent, zejména díky více jak sedmdesáti procentnímu růstu exportu z Česka.

Rozhovor obou prezidentů se nemohl vyhnout evropským sankcích uvalených na Rusko a ruským protiopatřením. Jak ještě před návštěvou Ruska Zeman uvedl, jasně se proti nim vysloví. Podle českého prezidenta je třeba se vzájemnou sankční politikou. "Pokud je nezrušíte, přijdete o naše výborné sýry a jogurty," prohlásil Zeman. "To nic, dovezeme pivo," opáčil mu s úsměvem Putin.

Otázky novináři zadat nemohli. Oba prezidenti na ně zjevně neměli náladu. A pán Kremlu asi ani čas. Ve vedlejší místnosti se už scházeli generálové a zbrojaři. Po rozhovoru o kvalitě českého piva málo alkoholu holdujícího Putina ho čekalo oblíbené téma, výroba zbraní.

Zdroje:
Vlastní