Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Vyšetřovatelé oznámili jména viníků sestřelení MH17

Aktualizováno: Vyšetřovatelé oznámili jména viníků sestřelení MH17
Souzeni budou tři Rusové a jeden Ukrajinec | zdroj: Profimedia

Společný vyšetřovací tým (JIT) ve středu odpoledne zveřejnil jména čtyř lidí, kteří jsou odpovědní za sestřelení malajsijského letounu nad Donbasem v roce 2014. Jsou to Rusové Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. 

Tito čtyři lidé budou dle vyšetřovatelů obviněni z vraždy a souzeni v Nizozemsku. Vyšetřovatelé požádají, aby je Rusko vydalo. 

Tým uvedl, že má dostatečné množství důkazů pro stíhání těchto lidí. Čtveřice je dle výsledků vyšetřování zodpovědná za převoz systému BUK, který sestřelil let MH17 a způsobil smrt všech 298 lidí na palubě. V případě ostatních podezřelých vyšetřovatelé rozhodli, že nemají dost důkazů. 

Igor Strelkov (Girkin) byl tehdejší ministr obrany takzvané "lidové republiky". Později byl povolán zpět do Ruska. 

Sergej Dubinskij pracoval pro ruskou rozvědku GRU, byl Girkinovým zástupcem. Oleg Pulatov byl členem ruských speciálních jednotek a spolupracoval s ruskými tajnými vojenskými službami. Působil jako zástupce Dubinského.

Ukrajinec Leonid Charčenko byl v létě 2014 šéf bojové jednotky v Doněcku. 

Nizozemský vyšetřovatel Fred Westerbeke uvedl, že ačkoliv dotyční sami neodpálili střelu, existuje podezření, že těsně spolupracovali na získání raketového komplexu BUK a jeho převoz na pozice, s cílem sestřelit letoun. To, že plánovali sestřelit ukrajinské vojenské letadlo je dle vyšetřovatelů viny nezprošťuje. Westerbeke zároveň zdůraznil, že do vynesení rozsudku platí presumpce neviny a podezřelí dostanou šanci vysvětlit svou verzi události.

profimedia-0449548117 Nizozemský vyšetřovatel Fred Westerbeke během středeční tiskové konference | zdroj: Profimedia

Soud by měl v Nizozemsku začít 9. března 2020. 

Ve středu, krátce před tiskovou konferencí vyšetřovacího týmu, zveřejnila výsledky svého pátrání také mezinárodní investigativní skupina Bellingcat. Novináři uvedli 12 lidí, kteří jsou dle nich do katastrofy zapojeni - včetně čtyř mužů, o kterých mluvili i vyšetřovatelé. 

Letadlo linky MH17 sestřelila 17. července 2014 raketa BUK ruské výroby, která patřila ruské armádě. Byla odpálena z území, které ovládali ruští ozbrojenci. 

Rusko už dříve odmítlo poznatky zveřejněné v průběhu vyšetřování. 

Zdroje:
iHned.cz